espresso martini crème brûlée

espresso martini crème brûlée

Tip: Op onze Instagram zie je hoe culinair coördinator Liselore Bus dit recept maakt!

aantal 4 | dessert, nagerecht | doordeweeks, feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | internationaal |
Dit dessert is toch de best of both worlds? We hebben het natuurlijk over deze espresso martini crème brûlée!
Tip: Liever geen alcohol? Gebruik dan koffiesiroop in plaats van de koffielikeur of gebruik 30 ml extra espresso en 20 g extra bruine basterdsuiker. Laat in de gelei de wodka weg en voeg 20 ml extra espresso en 20 ml water toe.
Kooktijd25 minutes
Opstijven8 hours
Totale tijd8 hours 25 minutes

Kookgerei

  • crème-brûléebrander

Ingrediënten

  • 3 blaadjes gelatine
  • 50 ml sterke espresso
  • 60 g donkerbruine basterdsuiker
  • 1 tl instant espressopoeder, evt. voor een sterke koffiesmaak
  • 50 ml koffielikeur
  • 250 ml slagroom
  • ± 4 tl fijne kristalsuiker
  • chocoladekoffieboontjes om te garneren

espressogelei

  • 2 blaadjes gelatine
  • 120 ml sterke espresso
  • 30 g suiker
  • 40 ml wodka

Instructies

  • Week voor de espressogelei de 2 blaadjes gelatine ± 5 min in koud water. Verhit intussen de espresso met de suiker al roerend tot de suiker is opgelost.
  • Voeg van het vuur af de uitgeknepen gelatine toe en roer tot de gelatine is opgelost. Roer er de wodka door en verdeel over de 4 cocktailglazen. Laat in ± 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Week de 3 blaadjes gelatine ± 5 min. in koud water. Verhit de espresso al roerend met de basterdsuiker en het espressopoeder tot de suiker is opgelost. Voeg van het vuur af de uitgeknepen gelatine toe en roer tot de gelatine is opgelost.
  • Schenk in een kan en roer er de koffielikeur, wodka en slagroom door. Verdeel voorzichtig over 4 cocktailglazen en laat in de koelkast in ± 4 uur (of een hele nacht) opstijven.
  • Leg een stuk aluminiumfolie op een houten snijplank. Schep er met een tussenruimte van ± 10 cm 4 hoopjes suiker op. Spreid de suiker uit tot een rondje van ± 5 cm Ø. Brand met de brûléebrander tot karamel. Strijk evt. nog iets gelijkmatiger uit met een theelepel. Laat helemaal koud worden en afkoelen en trek heel voorzichtig het aluminiumfolie er af.
  • Garneer het glas met het brûléeschijfje en wat chocolade-koffieboontjes.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recept: Dosia Brewer
Bereiding: Liselore Bus
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: Dubai chocolate tiramisu