aantal 20 |
gebak, zoet |
feestelijk, kerst |
internationaal |
In de vulling van deze verleidelijke eclairs gaat opgeklopte crème fraîche met dulce de leche: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt. Niet zo'n zoetekauw? Ga dan voor hartige soesjes met kaas!
Ingrediënten
- 60 g boter
- 225 g bloem
- 4 eieren
- 400 ml crème fraîche
- 180 g witte chocolade, gesmolten en goed afgekoeld
- 4 el wit sesamzaad
- ½ tl zoutvlokken
- 4 el zwart sesamzaad
- 100 g fijne kristalsuiker
- 600 g dulce de leche*
- spuitzak met gladde spuitmond van 2½ cm Ø
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Vet 2 bakplaten in en bekleed ze met bakpapier.
- Doe de boter met 180 ml water in een (steel)pan met dikke bodem en verwarm op laag vuur tot het kookpunt. Voeg de bloem in één keer toe en roer voortdurend met een pollepel tot je deeg krijgt dat loskomt van de wand van de pan. Doe het mengsel over in een kom en klop met de mixer 3 eieren om de beurt erdoor; klop steeds goed na elk ei. Roer het vierde ei los in een kleine kom en klop dit theelepel voor theelepel erdoor tot je een glad, glanzend en spuitbaar deeg krijgt**.
- Doe het deeg in een spuitzak met gladde spuitmond van 1½ cm Ø en spuit hiermee 20 lijntjes van 9 cm op de bakplaten, met 3 cm tussenruimte. Bak in ± 20 min. goud- bruin. Neem uit de oven en snijd ze in aan de onderkant zodat de stoom kan ontsnappen. Laat ze ± 5 min. uitdampen en vanbinnen licht uitdrogen in de oven. Neem ze uit de oven en laat ze volledig afkoelen.
- Klop intussen de crème fraîche tot niet al te stijve pieken. Klop de witte chocolade erdoor en laat ± 10 min. opstijven in de koelkast.
- Bekleed voor de praline een bakplaat met bakpapier en bestrooi met het sesamzaad en ½ tl zoutvlokken. Verwarm de suiker met 3 el water in een koekenpan op matig tot hoog vuur onder af en toe schudden tot de suiker is gesmolten. Breng aan de kook en laat onder af en toe schudden in een paar minuten goudgeel karamelliseren. Schenk vlug over het sesamzaad, laat uitharden en breek in stukken. Verkruimel in de vijzel.
- Roer in een kom 250 ml dulce de leche los met 1 el water. Het moet ongeveer dezelfde consistentie hebben als het crème-fraîchemengsel. Schep om en om een lepel van dit mengsel en een lepel van het crème-fraîche- mengsel in de spuitzak. Snijd de eclairs met een kartelmes horizontaal in tweeën. Spuit de vulling op de onderste helften. Bestrijk de kapjes met de rest van de dulce de leche en leg ze op de onderste helften. Bestrooi met de verkruimelde praline.
Voedingswaarde
calorieën: 600kcal
eiwit: 9g
vet: 31g
koolhydraten: 71g
* Dulce de leche is een Zuid-Amerikaanse specialiteit. Het is een dikke romige karamelpasta gemaakt van gecondenseerde melk. Zelf maken: zet een ongeopend blikje gezoete gecondenseerde melk in een pan met ruim kokend water en laat dit 4 uur zachtjes koken. Het blikje moet onder water staan, vul dus indien nodig de pan bij met kokend water en gebruik een gewicht om het blikje goed onder te laten staan. Laat eerst volledig afkoelen voordat je het opent er staat warm onder druk. Geopend koel, maar afgesloten nog maanden houdbaar.
**Wij laten je zien hoe je stap-voor-stap de lekkerste soezen maakt.
Recepten en bereiding: Charlotte Binns-McDonald. Fotografie: Ben Dearnley. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!