aantal 4 |
voorgerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst |
internationaal |
Strooisels geven vooral veel smaak of halen de smaak van een ingrediënt juist naar boven, voegen extra crunch of juist iets zachts toe aan gerechten. Deze heerlijke dungesneden heilbot heeft strooisels van pistache, venkelgroen en limoen.
Ingrediënten
- 500 g heilbotfilet , of moot, zonder vel
- 1 limoen, sap en rasp, biologsich
- 1 citroen, het sap
- 75 g pistachenootjes, geroosterd
- 1 el venkelzaad
- 1 el sumak
- 1 venkel, het groen, gebruik de venkel op een ander moment
- 25 ml pistacheolie*
- venkelpollen*
Instructies
- Vries de heilbot in ± 1 uur licht aan. De vis moet niet hard zijn, maar stijf aanvoelen.
- Nu kun je er met een scherp mes makkelijk dunne plakjes van snijden. Verdeel de plakjes over 4 borden of maak 1 grote platte schaal.
- Verdeel de limoenrasp over de vis. Meng het limoen- en citroensap en besprenkel driekwart ervan over de vis.
- Hak de pistache grof. Rooster het venkelzaad 1 min. in een droge koekenpan en stamp daarna fijn in een vijzel.
- Bestrooi de vis met de pistache, het venkelzaadpoeder, de sumak, het venkelgroen en besprenkel met de pistache-olie. Bestrooi met vers gemalen zwarte peper en fleur de sel en wat venkelpollen. Geef de rest van het citrussap er los bij.
Voedingswaarde
* Pistache-olie koop je bij natuurwinkels en ruim gesorteerde supermarkten. Venkelpollen koop je online of in de natuurwinkel.
Recepten en bereiding: Merijn Tol. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jet Krings. Bewerking: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!