De smaken van koffie en nootmuskaat versterken elkaar in deze fantastische crème brûlée. Het klassieke dessert zoals je ‘m gewend bent, maar dan tien keer lekkerder!
Hier heb je vast ook wel oren naar: 22x recepten met karamel.
Crème brûlée met koffie en nootmuskaatkaramel
aantal 4 |
nagerecht |
kerst |
frans |
Begin 1 dag van tevoren aan dit recept.
Ingrediënten
- 1 vanillestokje
- 190 ml melk vol
- ½ tl nootmuskaat vers geraspt + extra om te bestrooien
- 70 ml espresso sterk
- 5 eierdooiers
- 150 g suiker
- 250 ml slagroom
- ook nodig: 4 ramequins ovenschaaltjes, inh. ± 150 ml
- roomboter om in te vetten
- evt. crème-brûléebrander
Instructies
- (1 dag van tevoren) Verwarm de oven voor op 125°C. Vet de ovenschaaltjes in met boter en zet ze in een grote ovenschaal of braadslee. Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Verwarm de melk tegen de kook aan, voeg de vanillezaadjes, het vanillestokje en de nootmuskaat toe. Laat 15 min. op heel laag vuur trekken. Zeef de melk en vang het op in een kannetje, giet de espresso erbij.
- Klop intussen de eierdooiers met de helft van de suiker los. Klop de slagroom erdoor en daarna de hete melk uit het kannetje. Verdeel het mengsel over de schaaltjes.
- Schenk kokend water in de ovenschaal tot de schaaltjes half onder staan, zet ze in de warme oven en laat ze in 1 uur en 15 min. gaar worden. Laat ze afkoelen en daarna afgedekt koud worden in de koelkast.
- (begin vlak voor het opdienen) Zet vlak voor het serveren de grill op de hoogste stand. Bestrooi de schaaltjes met de resterende suiker en bestuif met wat extra nootmuskaat. Laat ze karamelliseren onder de hete grill. Dat gaat nog beter met een echte crème-brûléebrander.
Voedingswaarde
Recepten: Yvette van Boven. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Désirée van Dijk. Bereiding: Yolanda van der Jagt. Productie: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Koffiefans opgelet: spice up your coffee! Specerijen voor in je koffie.