Crème brûlée

Crème brûlée

glutenvrij
aantal 4 | nagerecht | weekend | frans | glutenvrij
Crème brûlée is een klassiek dessert met romige custard met daarop gekaramelliseerde suiker. Het ultieme crème brûlée-moment? Wanneer je met een lepel door de stevige karamellaag tikt en er een zijdezachte vanillecrème tevoorschijn komt.
Wil je helemaal uitpakken? Maak dan deze crème brûlée taart van Rutger van den Broek.
Voorbereiding15 minutes
Kooktijd1 hour
afkoelen4 hours
Totale tijd5 hours 15 minutes

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 400 ml slagroom
  • 70 g suiker
  • 5 eidooiers
  • rietsuiker om te bestrooien
  • ook nodig: 4 crème brûlée schaaltjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 120°C.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met het leeggeschraapte vanillestokje, de slagroom en de helft van de suiker in een steelpannetje en breng dit langzaam aan de kook. Klop intussen in een kom de eidooiers los met de rest van de suiker. Verwijder het vanillestokje zodra de slagroom kookt. Schenk de hete room onder voortdurend roeren bij het eidooiermengsel en meng goed.
  • Verdeel het roommengsel over de schaaltjes en zet ze in de oven in een braadslee. Schenk kokend water in de braadslede tot halverwege de hoogte van de schaaltjes. Bak de crèmes brûlées 45-60 min. tot ze stevig zijn. Ze mogen nog een beetje ‘wiebelen’ in het midden. Haal de schaaltjes voorzichtig uit het waterbad en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats ze daarna minimaal 3 uur in de koelkast.
  • Bestrooi de crème voor het serveren met rietsuiker en brand deze af met een brander, of zet de schaaltjes kort onder de hete grill in de oven.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recept: Rutger van den Broek. Fotografie: Harold Pereira
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!