crema catalana uit De bijbel van de Spaanse keuken

crema catalana uit De bijbel van de Spaanse keuken

Je vakantievibes nog even vasthouden? Sluit je diner vanavond af met een zelfgemaakte crema catalana. Een verwarmend, zonnig dessert. Het recept mocht natuurlijk niet ontbreken in De bijbel van de Spaanse keuken van Raquel Palla Lorden.

In de bijbel van de Spaanse keuken leert Raquel je álles over de Spaanse keuken. Wij selecteerden zes van haar zoete Spaanse klassiekers, zoals de enige echte flan, sinaasappelcrème én churros.

Het nummer met alle bovengenoemde recepten vind je nú in de winkel en onze webshop. Bestel ‘m hier!

Crema catalana uit De bijbel van de Spaanse keuken

glutenvrij
aantal 4 | dessert, nagerecht, zoet | | spaans | glutenvrij
Raquel Palla Lorde: ‘Een iconisch dessert met de fluweelzachte smaak van custard met een krokant laagje gekaramelliseerde suiker. En ja, crema catalana is anders dan crème brûlée. Crema catalana maak je met melk en maizena, crème brûlée met slagroom. Ook de smaakmakers zijn anders: Spanjaarden gebruiken kaneel, de Fransen vanille.'
Voorbereiding15 minutes
trekken en opstijven3 hours 30 minutes

Kookgerei

  • 4 ovenvaste schaaltjes
  • crème-brûléebrander

Ingrediënten

  • 500 ml volle melk
  • ¼ biocitroen, de schil in repen
  • ¼ biosinaasappel, de schil in repen
  • 1 kaneelstokje
  • el maizena
  • 4 eidooiers
  • 90 g fijne kristalsuiker + extra

Instructies

  • Breng in een steelpan op middelhoog vuur de melk met de citroenschil, sinaasappelschil en het kaneelstokje tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur en laat ± 30 min. trekken. Zeef de melk, gooi de citrusschillen en het kaneelstokje weg.
  • Klop in een ruime kom de maizena met de eidooiers en de suiker tot een luchtig, bleek mengsel. Schenk er al kloppend geleidelijk de melk bij.
  • Schenk het mengsel terug in de pan en warm het opnieuw tot net onder het kookpunt. Roer hierbij met een garde tot het de consistentie van yoghurt begint te krijgen. Roer niet te lang, het wordt nog dikker in de koelkast.
  • Neem de pan van het vuur en schenk de crème in de schaaltjes. Laat afkoelen en dek af met vershoudfolie. Laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Besprenkel de custard met een dun laagje suiker en brand af met de brander. Serveer direct.

Voedingswaarde

calorieën: 257kcal
eiwit: 7g
vet: 9g
koolhydraten: 37g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOODSTYLING: RAQUEL PALLA LORDEN, FOTOGRAFIE: RENÉ MESMAN, STYLING: HANNA VAN DEN BOS
Uit: De bijbel van de Spaanse keuken.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!