confettisalade met sinaasappel-komijndressing – uit Citrusbijbel

confettisalade met sinaasappel-komijndressing – uit Citrusbijbel
RECEPT: JULIA HULLEMAN | FOTOGRAFIE: SASKIA LELIEVELD | STYLING: MARIJN VISSER | FOODSTYLING: AJDA MEHMET.

Gek op citrus? Dan is de Citrusbijbel van Julia Hulleman een absolute must-have. Hierin vind je meer dan 250 recepten met verschillende citrusvruchten: van grapefruit tot mandarijn en van bergamot tot kaffirlimoen.

Doet de naam Julia je een belletje rinkelen? Dat kan kloppen, want Julia werkt ook als testkok voor delicious. Wij begrijpen wel dat ze uitgerekend over citrus een kookbijbel schreef. Citrus is ontzettend veelzijdig en wordt over de hele wereld gebruikt, van Mexicaanse sopa de lima en Peruaanse ceviche tot Britse lemon curd en Indiase chitranna.

Wat kun je verwachten? Serveer vooraf eens crostini met whipped citroenboter of grapefruit gravad lax. Doordeweeks maak je krokante schnitzel met limoenremoulade of halloumi met citroenhoning, om in het weekend uit te pakken met een omgekeerde bloedsinaasappelcake.

Het 496 pagina tellende boek ligt vanaf deze week in de winkel! Je kunt het nu al bestellen via onder andere bol.com.


Confettisalade met sinaasappel-komijndressing – uit Citrusbijbel

aantal 2 | hoofd, hoofdgerecht, salade | doordeweeks | internationaal |

Julia: "Toen ik voor het eerst een simpele salade met rauwe, fijngesneden broccoli maakte (een recept van Deb van Smitten Kitchen – een aanrader om te volgen want ze schrijft heel goed) was ik ontzettend verrast over hoe goed het smaakte en hoe lekker de bite was. De salade in kwestie was aangekleed met een romige karnemelkdressing, wat rauwe rode ui, gedroogde cranberry’s en amandelschaafsel, en dat heeft de rauwe broccoli zeker nodig. Dit is mijn variant van die salade, met een sinaasappel-komijndressing in plaats van karnemelkdressing, dadels in plaats van cranberry’s en gezouten amandelen in plaats van amandelschaafsel, en met de toevoeging van kip en rode chilipeper om er een smaakvolle maaltijdsalade van te maken."

Kooktijd:20

Totale tijd:20

Kookgerei

  • keukenmachine (optioneel)

Ingrediënten

  • 300 g broccoli, heel fijn gesneden (eventueel in een keukenmachine)
  • 200 g gerookte kipfilet, in kleine blokjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 10 dadels, ontpit en in kleine stukjes
  • 100 g gezouten amandelen, grof gehakt
  • 10 g bladpeterselie, fijngesneden
  • 1 rode chilipeper, zonder zaadlijsten en fijngesneden

Voor de dressing

  • 5 el olijfolie
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tenen knoflook, geraspt
  • 1 el honing
  • 4 el rodewijnazijn
  • sap en rasp van 1 biologische sinaasappel
  • zout en peper

Instructies

  1. Meng alle ingrediënten voor de salade in een kom.
  2. Verhit de olijfolie in een kleine steelpan op middelhoog vuur. Voeg de komijn en knoflook toe en bak kort, tot de knoflook goudbruin is. Roer de honing door de warme olie. Blus af met de rodewijnazijn, het sinaasappelsap en de sinaasappelrasp. Breng de dressing op smaak met flink wat zout en peper. Proef of de dressing in balans is en voeg eventueel nog wat honing, rodewijnazijn en/of sinaasappelsap toe.
  3. Meng de warme dressing goed door de salade. Het lijkt misschien veel, maar de salade kan dat wel gebruiken.

Voedingswaarde

Uit: Citrusbijbel

RECEPT: JULIA HULLEMAN | FOTOGRAFIE: SASKIA LELIEVELD | STYLING: MARIJN VISSER | FOODSTYLING: AJDA MEHMET.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: Aperol spritz plaattaart