4x coleslaw recept – het perfecte bbq-bijgerecht

koolsalade kummel mierikswortel | delicious

Waar coleslaw-fans zich koest houden in de wintermaanden, komen ze in de zomer en masse naar buiten met schalen vol zelfgemaakte salade onder de arm, op naar de volgende picknick of bbq. Want de liefhebber weet: coleslaw wordt niet slap én is de perfecte, frisse tegenhanger van gebarbecued vlees!

Maar wat is coleslaw eigenlijk en welk coleslaw recept is het allerbeste? We zochten het voor je uit.

Lees ook: 5x buikspek van de bbq: de lekkerste recepten

Verschillende soorten coleslaw recepten

Ragfijngesneden kool gemengd met een romige – vaak op basis van mayonaise – dressing gaat al jaren mee. Niet gek dus dat er tientallen recepten zijn voor één en dezelfde salade.

Of toch niet? De een maakt een dressing met gelijke delen mosterd, mayo, azijn en suiker en voegt wat extra wortel toe, de ander gaat voor knalgele kurkuma-coleslaw, en dan zijn er nog de Amerikaanse versies met karnemelk of ranch.

En het wordt nog bonter, want zelfs een salade met rode kool en verse chili noemen we nog steeds een coleslaw. Waar de grens ligt? Bij de kool, die moet erin zitten.

Coleslaw is eigenlijk heel Nederlands

Je had het misschien niet verwacht, maar coleslaw is gewoon een verbastering van het Nederlandse ‘koolsla’, aldus The Guardian.

De koolsalade werd meegebracht naar de Verenigde Staten door Nederlandse kolonisten die de groenten met name langs de Hudson verbouwden. Ze serveerden hun geliefde groente het liefst op de ouderwetse manier: met een vinaigrette. Mayonaise werd later pas de standaard.

Coleslaw recept

Witte kool is de perfecte keuze voor een klassieke, romige coleslaw, maar wil je liever wat meer kleur, ga dan voor 50% witte- en 50% rodekool. Voor vier personen heb je aan een halve kool genoeg (in totaal).

Snijd de kool zo dun mogelijk en snijd twee wortels in mooie krullen met de dunschiller. Hussel de groenten samen met een theelepel zout, een theelepel suiker en een eetlepel witte wijnazijn. Laat het in een vergiet uitlekken, neem daar de tijd voor, zeker een uur.

Maak ondertussen mayonaise. Meng vijf eetlepels met 1 theelepel mierikswortel of mosterd en voeg eventueel een (bos)uitje toe. In Duitsland en Oostenrijk gaat er ook nog vaak een theelepel geroosterde karwijzaad bij.

Nog meer coleslaw

aziatische coleslaw
Matt Preston: ‘Omdat ze zoveel textuurelementen bevatten, vormen koolsla en varianten daarop een geweldige manier om kinderen en recalcitrante volwassenen zo ver te krijgen groente te eten, of je die salade nou serveert met een pittige Thaise dressing, zoals hier, of garneert met een mayonaise van Japanse rijstwijnazijn. Die laatste is geweldig als je een romig accent in een wrap of op je bordt wilt. Mocht je voor kinderen of iets minder avontuurlijke volwassenen koken, kies dan liever voor mayonaise.’
naar recept
coleslaw-delicious
speckknoedel met wittekoolsalade
Typisch Oostenrijks comfort food: speckknoedel! Je rolt de deegballen met Tiroler speck, prei en provolone en serveert ‘m met salieboter en een frisse salade. De koolsalade is het lekkerst als je die een dag laat intrekken.
naar recept
speckknoedel-delicious
knapperige koolsalade met kummel en mieriksworteldressing
In deel 3 van het delicious.saladeplan (delicious. september 2013) zijn alle groenten aan de beurt die je niet tot sla rekent. Allemaal met hun eigen specifieke smaak, heel verschillend bereid, om koud of lauwwarm en natuurlijk wéér met geweldige dressings als salade te presenteren.
naar recept
koolsalade kummel mierikswortel | delicious

Lees ook: 22x salade voor bij de bbq

koolsalade kummel mierikswortel | delicious