Zacht-zoete peren onder bros gember-amandeldeeg: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt.Nog zo'n verleidelijk recept: karameleclairs met sesampraline.
Voorbereiding15 minutesminutes
oven25 minutesminutes
Totale tijd40 minutesminutes
Ingrediënten
250mlvloeibare honing
250mlslagroom
60gboter.in blokjes
8stevige peren.in vieren, zonder klokhuis
1vanillestokje.in de lengte doormidden gesneden, zaadjes eruit geschraapt
evt. 2 laurierblaadjes
sap en rasp van 1 citroen
crème fraîche,voor erbij
deeg
300gzelfrijzend bakmeel
100gamandelmeel
110gfijne kristalsuiker
300gkoude boter,in blokjes
1½tlgemberpoeder
½tlzoutvlokken
100gamandelschaafsel
ovenschaal van 20x30 cm,ingevet
Instructies
Verwarm de oven voor op 220°C.
Verwarm voor de honingkaramel de honing in een steelpan met dikke bodem op hoog vuur tot het kookpunt. Laat in 1½-2 min. kleuren tot het een theekleur heeft. Roer voorzichtig de room erdoor, zodat je een glad mengsel krijgt. Laat onder af en toe roeren nog ± 3 min. trekken en licht inkoken. Neem van het vuur.
Smelt de boter in een grote koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de peren met de vanille- zaadjes en het -stokje, het citroensap en de -rasp en evt. de laurier ± 6 min. onder af en toe omscheppen tot ze licht kleuren. Voeg de honingkaramel toe en bak nog ± 4 min., waarbij de karamel dikker wordt. Verdeel het mengsel over de bodem van de ovenschaal.
Doe voor de deeglaag het zelfrijzend bakmeel met het amandelmeel, de kristalsuiker, boterblokjes, het gemberpoeder en ½ tl zoutvlokken in een keukenmachine en meng snel tot deeg. Doe in een kom en schep het amandelschaafsel erdoor.
Verdeel schepjes deeg gelijkmatig over de peren in de bakvorm. Bak ± 30 min. tot het deeg goudbruin kleurt. Serveer warm en geef er crème fraîche bij.
Voedingswaarde
calorieën: 1045kcal
eiwit: 11g
vet: 70g
koolhydraten: 90g
auteur: delicious.
Recepten en bereiding: Charlotte Binns-McDonald. Fotografie: Ben Dearnley. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Dosia Brewer