cobbler met honingkaramelperen

cobbler met honingkaramelperen

aantal 6 | gebak, nagerecht, zoet | feestelijk, kerst | internationaal |
Zacht-zoete peren onder bros gember-amandeldeeg: verleidelijk zoet met karamel waar niemand nee tegen zegt.
Nog zo'n verleidelijk recept: karameleclairs met sesampraline.
Voorbereiding15 minutes
oven25 minutes
Totale tijd40 minutes

Ingrediënten

  • 250 ml vloeibare honing
  • 250 ml slagroom
  • 60 g boter. in blokjes
  • 8 stevige peren. in vieren, zonder klokhuis
  • 1 vanillestokje. in de lengte doormidden gesneden, zaadjes eruit geschraapt
  • evt. 2 laurierblaadjes
  • sap en rasp van 1 citroen
  • crème fraîche, voor erbij
  • deeg
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g amandelmeel
  • 110 g fijne kristalsuiker
  • 300 g koude boter, in blokjes
  • tl gemberpoeder
  • ½ tl zoutvlokken
  • 100 g amandelschaafsel
  • ovenschaal van 20x30 cm, ingevet

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Verwarm voor de honingkaramel de honing in een steelpan met dikke bodem op hoog vuur tot het kookpunt. Laat in 1½-2 min. kleuren tot het een theekleur heeft. Roer voorzichtig de room erdoor, zodat je een glad mengsel krijgt. Laat onder af en toe roeren nog ± 3 min. trekken en licht inkoken. Neem van het vuur.
  • Smelt de boter in een grote koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de peren met de vanille- zaadjes en het -stokje, het citroensap en de -rasp en evt. de laurier ± 6 min. onder af en toe omscheppen tot ze licht kleuren. Voeg de honingkaramel toe en bak nog ± 4 min., waarbij de karamel dikker wordt. Verdeel het mengsel over de bodem van de ovenschaal.
  • Doe voor de deeglaag het zelfrijzend bakmeel met het amandelmeel, de kristalsuiker, boterblokjes, het gemberpoeder en ½ tl zoutvlokken in een keukenmachine en meng snel tot deeg. Doe in een kom en schep het amandelschaafsel erdoor.
  • Verdeel schepjes deeg gelijkmatig over de peren in de bakvorm. Bak ± 30 min. tot het deeg goudbruin kleurt. Serveer warm en geef er crème fraîche bij.

Voedingswaarde

calorieën: 1045kcal
eiwit: 11g
vet: 70g
koolhydraten: 90g
auteur: delicious.
Recepten en bereiding: Charlotte Binns-McDonald. Fotografie: Ben Dearnley. Styling: Kirsten Jenkins. Bewerking: Dosia Brewer
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!