chipolatapudding met citrus

chipolatapudding met citrus
aantal 6 |
nagerecht |
kerst |
|
Deze klassieke, romige pudding is geliefd bij jong & oud.. Citrus geeft de pudding een lekkere frisse smaak. Je kunt er ook voor kiezen om eenpersoons chipolatapuddinkjes te maken; leuk om op te dienen als nagerecht.
Kooktijd45 minutes
Opstijven/wellen4 hours
Totale tijd4 hours 45 minutes

Ingrediënten

  • 60 g rozijnen
  • 50 ml marasquin*
  • 400 ml melk volle
  • 1 vanillestokje opengesneden, zaadjes eruit geschraapt
  • 3 blaadjes gelatine
  • 3 eierdooiers
  • 40 g kristalsuiker fijn
  • el maïzena gezeefd
  • 30 g sukade in stukjes
  • 30 g citrusschil gekonfijte, in stukjes
  • 1 sinaasappel rasp, biologsich
  • 65 g bitterkoekjes* in stukjes + nog 8 bitterkoekjes voor erbij
  • 400 ml slagroom
  • ook nodig: puddingvorm van 1 l inhoud dun ingevet met neutraal smakende olie

Instructies

  • Meng de rozijnen met de marasquin in een kom en laat 1 uur staan. Verwarm in een steelpan de melk met vanillezaadjes en -peul en een snufje zout zachtjes en laat 10 min. trekken. Week de gelatine 10 min in ruim koud water.
  • Klop intussen de eierdooiers met de suiker en maïzena met 2-3 el koud water in een ruime kom tot een glad papje. Verwijder de vanillepeul uit de hete melk en schenk al kloppend een flinke scheut van de hete melk bij het dooiermengsel. Giet het mengsel al roerend terug bij de rest van de hete vanillemelk en verwarm onder regelmatig roeren tot het bindt, laat niet koken. Knijp de gelatine uit, roer door de hete vla en laat oplossen.
  • Voeg de rozijnen met marasquin, sukade, citrusschil, sinaasappelrasp en bitterkoekjes toe aan het puddingmengsel. Meng goed. Laat het mengsel afkoelen totdat het dikker wordt. Klop intussen de slagroom stijf en schep door het bijna afgekoelde puddingmengsel. Schep het puddingmengsel in de vorm, dek af met plasticfolie en laat in de koelkast minimaal 3 uur opstijven. Stort de pudding op een mooi bord (zie tip hieronder) en serveer met de extra bitterkoekjes.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Marasquin is een bitterzoete, heldere likeur, gemaakt van een speciale soort zure kersen, oorspronkelijk uit Kroatië en Italië. Kies lekkere Hollandse bitterkoekjes, te koop bij banketbakkers.

TIP: pudding lossen Wil je de pudding op een bord keren en komt hij niet los van de vorm? Schud hem met bord en al heen & weer, dus niet óp & neer! Zo komt er aan de zijkant wat lucht bij.

Recepten: Trudelies Schouten. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski

 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!