citroenrisotto met mascarpone en coquilles

citroenrisotto met mascarpone en coquilles

Deze risotto ademt lente en er is geen excuus om het niet te maken. Dus pak een pan, zet de bouillon op en begin rustig te roeren. Het grote ontspannen kan beginnen. De romigste risotto is nog maar een half uurtje van je verwijdert.

Kies de juiste korrel

Voor perfecte risotto is de juiste rijstkeuze heel belangrijk. Ga voor vialone nano, arborio- of carnarolirijst, alle drie afkomstig uit Noord-Italië. Deze rijstkorrels bevatten veel zetmeel dat volle, smeuïge risotto oplevert, en dat is wat je wil. Carnarolirijst heeft de grootste korrel en bevat het meeste zetmeel. Voor het romigste resultaat gebruik je dus carnaroli. Je koopt risottorijst van goede kwaliteit gewoon in de supermarkt of bij een (Italiaanse) deli. 

Lees ook onze handleiding voor altijd perfecte risotto:

glutenvrij
aantal 4 | hoofdgerecht | familietijd, feestelijk, lente, moederdag, pasen, voorjaar, zomer | italiaans | glutenvrij
Het geheim van een geslaagde risotto zit 'm in het gebruik van bouillon van goede kwaliteit en de mantecatura – de laatste stap die voor die perfecte al dente-textuur zorgt. Dit recept vertelt je precies hoe je 'm zelf tot in perfectie maakt.
Kooktijd40 minutes
Totale tijd40 minutes

Ingrediënten

  • 1,25 l visbouillon, eventueel zelfgemaakt
  • 80 ml extra vergine olijfolie
  • 60 g boter
  • 1 prei, in dunne ringetjes
  • 100 g speck of gerookte pancetta, in kleine reepjes
  • 3 el fijngesneden citroentijm, plus extra takjes om te garneren
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 400 g arborio- of carnarolirijst
  • 160 ml witte wijn
  • 12 grote verse coquilles zonder de schelpen, drooggedept met keukenpapier (de kuit heb je niet nodig)
  • 3 el mascarpone
  • 1 citroen, rasp en sap

Instructies

  • Breng de bouillon aan de kook in een pan op hoog vuur, draai het vuur laag en houd de bouillon tegen de kook.
  • Verhit de helft van de olie en alle boter in een grote pan met zware bodem op matig tot hoog vuur. Voeg de preiringetjes met de spekjes, tijm en knoflook toe en smoor ze 6-8 min. onder af en toe roeren. Voeg de rijst toe en schep de korrels 2-3 min. door het vet. Schenk de wijn erbij en laat al roerend 1-2 min. inkoken tot een kwart. Voeg een grote schep (250 ml) hete bouillon toe en roer de risotto tot de bouillon is opgenomen voor je weer een schep bouillon toevoegt. Ga zo 20-25 min. door tot je alle bouillon hebt toegevoegd, en je dikke, romige, beetgare risotto hebt.
  • Verhit intussen in een grote koekenpan met antiaanbaklaag de rest van de olijfolie op middelhoog vuur. Bestrooi de coquilles met wat zout. Schroei ze in de pan in 30 sec. dicht, keer ze en schroei ze ook aan de andere kant dicht in 20-30 sec. Leg ze op een bord en houd ze warm.
  • Roer de mascarpone, het citroenrasp en -sap door de risotto en voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel de risotto over borden en leg de coquilles erop. Garneer met nog wat takjes tijm.

Voedingswaarde

calorieën: 664kcal
eiwit: 16g
vet: 36g
koolhydraten: 65g
auteur: Silvia Colloca
Recept: Silvia Colloca | Fotografie: Chris Court | Styling: Kirsten Jenkins
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!