Chocoladetaart met moscovadosuiker

Chocoladetaart met moscovadosuiker

aantal 10 | taart | feestelijk, weekend | internationaal | vegan
Anna Jones is dol op taart; ‘Ik ben een ongekende zoetekauw, dus ik neem gebak heel serieus. Deze stevige, kleverige chocoladecake met kokosolie is even populair bij mijn zoontje als bij mijn veganistische broer. Ik heb het recept gekregen van een Amerikaanse vriendin, vandaar dat er olie in gaat en geen boter. En eenvoudig te maken, je hoeft niets romig te kloppen of te zeven. Gebruik een bakvorm die goed sluit, want het beslag is vrij dun en loopt makkelijk door kieren.’
Dit en nog meer gerechten uit haar nieuwe kookboek lees je in de nieuwe delicious. Shop hem nu!
Voorbereiding20 minutes
oven / afkoelen1 hour 10 minutes
Totale tijd1 hour 30 minutes

Kookgerei

  • springvorm 20 cm Ø, ingevet en bodem bekleed met bakpapier

Ingrediënten

cake

  • 200 g bloem of speltbloem
  • tl baksoda
  • 75 g cacao
  • 250 g donkere moscovadosuiker of gebruik oersuiker, sucanat of donkerbruine basterdsuiker
  • 75 g olijf- kokos- of zonnebloemolie
  • tl ciderazijn

glazuur

  • 75 g olijf- kokos- of zonnebloemolie + extra om in te vetten
  • 50 g donkere moscovadosuiker ook te koop als oersuiker of sucanat
  • el cacao
  • 150 g pure chocolade fijngehakt

Instructies

  • Verhit de oven tot 180°C.
  • Doe voor de glazuur de olijfolie, suiker en cacao met 60 ml koud water in de pan. Verhit het mengsel tot de olie is gesmolten, maar breng het niet aan de kook. Draai het vuur uit, voeg direct de chocolade toe en laat het mengsel staan. De chocolade is na een minuut gesmolten. Klop het mengsel tot een dik glazuur en zet het apart. Het is afgekoeld tegen de tijd dat de taart klaar en afgekoeld is.
  • Maak de cake. Klop de bloem, de baksoda, een flinke snuf zeezout en de cacao door elkaar in een kom met een vork. Zorg dat er geen klontjes in zitten.
  • Meng de suiker met 375 ml gekookt water, de olie en azijn in een kom. Roer het mengsel door de droge ingrediënten en giet het beslag in de bakvorm (het is vrij dun). Bak het 30-40 min.
  • De cake is gaar als hij loskomt van de zijkanten van de bakvorm en een prikker die je midden in de cake steekt er schoon uitkomt. Laat hem ± 30 min. afkoelen in de bakvorm en daarna volledig afkoelen op een rooster. Schep het glazuur op de cake en versier hem direct, voordat het glazuur afkoelt.
  • Bijvoorbeeld met geraspte chocolade, verse bloemen, gehakte gekonfijte noten, gehakte stemgember of verkruimelde chocolade.

Voedingswaarde

calorieën: 437kcal
eiwit: 5g
vet: 22g
koolhydraten: 52g
auteur: delicious.
Dit recept en nog veel meer is te vinden in  delicious. magazine nr. 2 'Het grote verwennummer' – februari 2021.
Cover 2021-02 - delicious
Recepten, styling, bereiding: Anna Jones. Fotografie: Issy Croker.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!