glutenvrij
aantal 4 |
dessert |
feestelijk |
frans |
glutenvrij
Pas op! Deze chocoladesoufflé is gevaarlijk lekker. Luchtig gerezen, precies gaar aan de bovenkant en fluweelzacht van binnen. Een onweerstaanbare Franse klassieker.Tip: met dit artikel wordt je soufflé een gegarandeerd succes.
Kookgerei
- ook nodig: 4 ovenvaste ramequins van ± 175 ml inh. (ingevet)
Ingrediënten
- 50 g fijne kristalsuiker + extra
- 200 g pure chocolade grof gehakt
- 200 ml melk
- 15 g maïzena
- 2 eidooiers
- 4 eiwitten
- poedersuiker om te bestrooien
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe wat fijne kristalsuiker in de bakjes en draai ze rondom de kanten te bedekken met suiker. Schud overtollige suiker eruit.
- Doe de chocolade in een kom en zet opzij. Roer 50 ml melk met de maïzena tot een glad papje. Voeg de rest van de melk toe en meng. Breng het melkmengsel al roerend aan de kook. Laat het op laag vuur 1 min. koken. Giet het hete mengsel over de chocolade en roer door tot de chocolade is opgelost. Meng dan de eidooiers erdoor.
- Klop de eiwitten met een snuf zout tot stijve pieken in een vetvrije kom. Voeg zodra het eiwit schuimig wordt geleidelijk 50 g fijne kristalsuiker toe. Roer eenderde van het eiwit door de chocomassa. Spatel dan de rest van het eiwit in 2 delen erdoor. Vul de ovenvaste bakjes tot bovenaan en strijk de bovenkant glad. Bak de soufflés 14-18 min. Bestuif ze licht met poedersuiker en serveer ze direct.
Voedingswaarde
calorieën: 403kcal
eiwit: 11g
vet: 20g
koolhydraten: 43g
Tips & tricks van Rutger
Echt goed invetten
Gebruik voor het invetten boter op kamertemperatuur en vet de bakjes heel secuur in met een bakkwastje. Strijk de boter aan de zijkant van de bakjes van onder naar boven, dit zorgt ervoor dat de soufflé tijdens het bakken goed kan rijzen.Bewaar de luchtigheid
Het eiwit wordt in drie delen door het chocolademengsel gemengd. Bij de eerste mag je nog roeren, deze stap wordt ook wel ‘familie maken’ genoemd, zodat beide mengsels aan elkaar kunnen wennen. Spatel de rest van het eiwit voorzichtig door het mengsel, zodat je de luchtigheid goed behoudt; lucht in het beslag zorgt er namelijk tijdens het bakken voor dat de soufflé kan rijzen.Laat de oven dicht!
Het wordt vaker gezegd, maar voor dit recept is het echt heel belangrijk dat je de oven dichthoudt tijdens het bakken. Een vleugje koude lucht kan er al voor zorgen dat de soufflé inzakt. Overigens kun je natuurlijk wel voor het raampje blijven kijken, er is weinig leukers dan te zien hoe een soufflé de pan uit rijst!Extra smaak
Het chocolademengsel kun je extra smaak geven. Meng bijvoorbeeld de rasp van 1 sinaasappel, wat (oplos)espressopoeder, kaneelpoeder of chilivlokken samen met de eidooiers door het chocolademengsel. Recept: Rutger van den Broek. Fotografie: Erik Spronk Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!