aantal 4 | dessert | feestelijk | frans | glutenvrij
Pas op! Deze chocoladesoufflé is gevaarlijk lekker. Luchtig gerezen, precies gaar aan de bovenkant en fluweelzacht van binnen. Een onweerstaanbare Franse klassieker.Tip: met dit artikel wordt je soufflé een gegarandeerd succes.
Voorbereiding:20 minuten
Kooktijd:18 minuten
Totale tijd:38 minuten
Gebruik voor het invetten boter op kamertemperatuur en vet de bakjes heel secuur in met een bakkwastje. Strijk de boter aan de zijkant van de bakjes van onder naar boven, dit zorgt ervoor dat de soufflé tijdens het bakken goed kan rijzen.
Het eiwit wordt in drie delen door het chocolademengsel gemengd. Bij de eerste mag je nog roeren, deze stap wordt ook wel ‘familie maken’ genoemd, zodat beide mengsels aan elkaar kunnen wennen. Spatel de rest van het eiwit voorzichtig door het mengsel, zodat je de luchtigheid goed behoudt; lucht in het beslag zorgt er namelijk tijdens het bakken voor dat de soufflé kan rijzen.
Het wordt vaker gezegd, maar voor dit recept is het echt heel belangrijk dat je de oven dichthoudt tijdens het bakken. Een vleugje koude lucht kan er al voor zorgen dat de soufflé inzakt. Overigens kun je natuurlijk wel voor het raampje blijven kijken, er is weinig leukers dan te zien hoe een soufflé de pan uit rijst!
Het chocolademengsel kun je extra smaak geven. Meng bijvoorbeeld de rasp van 1 sinaasappel, wat (oplos)espressopoeder, kaneelpoeder of chilivlokken samen met de eidooiers door het chocolademengsel.
Recept: Rutger van den Broek. Fotografie: Erik Spronk
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
(c) delicious. nederland | chocoladesoufflé