Choco-affogato met sinaasappel

Choco-affogato met sinaasappel

aantal 4 | nagerecht | feestelijk, kerst | italiaans |
Koffie of ijs toe? Met deze affogato hoef je niet meer te kiezen! Espresso en chocolade-ijs met sinaasappel zijn een gouden combinatie! Deze affogato is dé perfecte afsluiter van een Italiaans diner en ook nog eens heel makkelijk om zelf te maken. 
Voor een snelle versie kun je ook ijs uit de supermarkt gebruiken.
Of ga voor deze variant: affogato-muffins met mokkasuiker.
Voorbereiding20 minutes
vriezer3 hours
Totale tijd3 hours 20 minutes

Ingrediënten

  • 175 ml melk
  • 35 g bruine basterdsuiker
  • 1 el cacaopoeder
  • 25 g pure chocolade, fijngesneden
  • zeste van ½ (bio)sinaasappel
  • 325 g mascarpone
  • 4 kopjes sterke espresso, afgekoeld (bij voorkeur bereid met versgemalen koffie)
  • 1-2 ziplockzakken

Instructies

  • Verwarm 50 ml melk en los er de basterdsuiker, de cacaopoeder en de chocolade in op. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Snijd intussen de helft van de sinaasappelzeste klein. Klop het mengsel samen met de rest van de melk, een snufje zout en de kleingesneden sinaasappelzeste door de mascarpone.
  • Doe het mengsel in 1 grote of 2 kleinere ziplock-zakken. Druk er zoveel mogelijk lucht uit en laat zo plat mogelijk in 2,5 – 3 uur bevriezen. Breek het ijs in de zak in stukken en doe in een keukenmachine. Draai snel tot een gladde massa. (Laat eventueel weer even in een platte bak opvriezen als de massa te zacht is geworden.)
  • Zet 4 kopjes espresso. Doe in 4 glaasjes elk 1 of 2 bolletjes ijs en giet in elk glaasje een kopje espresso. Versier met wat sinaasappelzeste.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!