Het was even zoeken voor Rutger naar zijn ultieme recept voor cheesecake-brownies maar het resultaat mag er zijn! Volg zijn stappenplan en varieer naar eigen smaak met extra smaakmakers.
Rutger: ‘Voor mijn eerste bakboek wilde ik per se het perfecte brownierecept hebben. Brownies had ik al heel vaak gebakken van verschillende recepten, maar het ultieme recept zat er niet bij.’
De brownie criteria van Rutger
‘Voor mij moet een brownie goed naar chocolade smaken, niet te droog zijn, maar ze hoeven ook niet zo zacht dat je ze met een lepel uit kunt smeren. Smaken verschillen natuurlijk, maar ik had een missie en dat was een ultiem brownierecept vinden.
Elke avond na mijn werk in het ziekenhuis schoof ik weer een nieuwe lading brownies de oven in, die we dan de volgende ochtend konden proeven. Er zijn zoveel batches uit de oven gekomen! Dan weer net iets te droog, dan weer met te weinig chocoladesmaak, of juist totaal niet gaar. Mijn vriend en ik konden op een gegeven moment geen brownie meer zien, maar stoppen zat er niet in.’
Perfecte verhouding
‘Het leuke van recepten is dat je aan heel veel knoppen kunt draaien. Niet alleen de knoppen van de oven om zo de baktijd of -temperatuur aan te passen, maar vooral met alle verhoudingen in het recept en de manier waarop je de ingrediënten verwerkt.
Zo ontdekte ik dat brownies vanbinnen het lekkerst worden als ze eerst wat rijzen en daarna juist weer inzakken. Dat geeft ze die heerlijke chewy, bijna fudgy structuur. In mijn recept zorgen de luchtig geklopte eieren daarvoor.’
Wil je stap voor stap zien hoe Rutger de perfecte cheesecake-brownie bakt? Bestel dan het februari-nummer van delicious.
Cheesecake-brownies met sinaasappel & kaneel
Kookgerei
- ook nodig: bakvorm van 20×20 cm, ingevet, bodem + 2 zijkanten bekleed met bakpapier
Ingrediënten
- 225 g boter + extra om mee in te vetten
- 115 g pure chocolade (± 75% cacao)
- 2 eieren + 1 eidooier
- 300 g fijne suiker
- 1 tl vanille-extract
- 125 g bloem
- 25 g cacaopoeder
- 1 el kaneelpoeder
cheesecakevulling
- 200 g roomkaas, op kamertemperatuur
- ½ tl vanille-extract
- rasp van 1-1 1⁄2 biosinaasappel
- 60 g fijne suiker
- 1 ei, op kamertemperatuur
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Doe de boter met de chocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie. Zet hiervoor de kom op een pan met een laagje zacht kokend water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Of smelt de boter en chocolade in de magnetron op de hoogste stand. Roer het mengsel dan telkens na 1⁄2 min. door. Laat het gesmolten mengsel iets afkoelen.
- Klop intussen de eieren en de eidooier met de suiker, 1⁄4 tl zout en het vanille-extract met een mixer met gardes luchtig, tot het mengsel heel licht van kleur is en als een lint van de garde af loopt.
- Meng met een spatel het chocolademengsel door de luchtige eieren tot het goed is gemengd. Spatel dan de bloem, het cacaopoeder en de kaneel erdoor.
- Roer voor de vulling de roomkaas met het vanille-extract, de sinaasappelrasp en de suiker met een garde tot een glad mengsel. Het hoeft niet luchtig te worden. Meng dan het ei erdoor.
- Verdeel de helft van het browniebeslag over de bodem van de vorm.
- Schep er grote dotten van het roomkaasmengsel op.
- Schep tot slot de andere helft van het browniebeslag in de vorm.
- Maak met een vork zigzag-bewegingen door de vorm om het browniebeslag met de cheesecake-vulling iets te marmeren. Bak de brownies ± 40 min. Laat ze na het bakken helemaal afkoelen in de vorm. Tijdens het afkoelen zakken de brownies nog wat in, dat hoort zo. Je kunt de brownies het beste snijden als je ze eerst laat opstijven in de koelkast. Serveer ze wel op kamertemperatuur.
Voedingswaarde
Waag je ook eens aan deze rhum savarin van Rutger bakt