Hou je ook zo van de Indiase keuken? Of wil je iets nieuws proberen? Ons nieuwe september-nummer staat vol lekkere recepten waaronder deze kruidige chana batata! Wil je meer van dit soort recepten? Je kan het nummer nu hier bestellen!
aantal 6 | hoofdgerecht | weekend | indiaas | lactosevrij, vegetarisch
Een recept dat misschien wat meer tijd vergt, maar het zeker waard is in smaak. Met deze chana batata kan je een feestje vieren op z'n Indiaas! Het is slim om één dag van te voren met dit recept te beginnen.
Ingrediënten
- 250 g zwarte kikkererwten*, kala chana, 1 nacht geweekt in ruim koud water
- 800 g vastkokende aardappels, (4 grote)
- 100 g ghee*, gesmolten
- 200 ml plantaardige olie + 2 el extra
- 150 g sjalotten, in dunne ringen
- 1½ el gemberpasta
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1½ el gemalen koriander
- 1 el kashmiri-chilipoeder*
- 1 tl komijnpoeder
- 3 el kikkererwtenmeel*, besan
- 2 el tamarindepasta*
- 2 takjes munt, blaadjes grof gehakt
- citroenhelften, om te serveren
Instructies
- Spoel de kikkererwten af en doe ze in een pan. Vul de pan met water zodat ze 10 cm onderstaan. Breng aan de kook en laat 1 uur en 15 min. sudderen, of totdat de kikkererwten zacht zijn. Giet af en bewaar het kookvocht voor de saus.
- Kook intussen de aardappels in licht gezouten water in ± 25 min. gaar. Giet af en snijd in stukken. Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de ghee in een braadslee 5 min. heet worden in de oven. Voeg de aardappels toe, breng op smaak en keer ze voorzichtig om met een tang zodat ze goed bedekt zijn met de ghee. Rooster goudbruin in ± 45 min.
- Verwarm intussen in een kleine pan de 200 ml olie tot 190°C – een blokje brood* bakt in 45 sec. bruin. Frituur de sjalot in porties in 1-2 min. goudbruin. Schep uit de pan en laat afkoelen op keukenpapier, breng op smaak met zout.
- Verwarm de 2 el olie in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gember en knoflook al roerend ± 30 sec. of tot ze gaan geuren. Voeg de specerijen en het kikkererwtenmeel toe en bak, onder voortdurend roeren, in 1-2 min. licht goudbruin. Voeg de kikkererwten, het bewaarde kookvocht en de tamarindepasta toe en roer door. Breng aan de kook en kook, af en toe roerend, nog 5 min., voeg evt. extra water toe om de saus wat dunner te maken. Breng op smaak met peper en zout.
- Schep tweederde van de saus in een serveerschaal. Leg de aardappels erop en schep de resterende saus erover. Strooi de knapperige sjalotten en gehakte munt erover. Serveer met de citroenhelften.
Voedingswaarde
- calorieën: 488 kcal
- eiwit: 12 g
- vet: 27 g
- koolhydraten: 45 g
*Zwarte kikkererwten koop je online. Of vervang door een blik gekookte zwarte kikkererwten bij de ruim gesorteerde supermarkt, die hoef je niet te weken en te koken.
*Ghee en kikkererwtenmeel koop je in een ruim gesorteerde supermarkt of online.
*Kashmiri-chilipoeder is een mild rokerig chilipoeder, te koop bij de Aziatische supermarkt. Vervang evt. door fijngemalen gochugaru met een snufje gerookte-paprikapoeder.
*Tamarindepasta koop je in een ruim gesorteerde of Aziatische supermarkt.
*Zonder het blokje brood is dit gerecht ook glutenvrij.
RECEPTEN, FOODSTYLING GARIMA ARORA, HELLY RAICHURA, BRENDAN KING, NABILA KADRI, HARRY MANGAT, AHANA DUTT, FOTOGRAFIE BRETT STEVENS, STYLING BERNI SMITHIES
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Kijk ook eens: gevulde uien op z’n Indiaas