champignonsoep met madera en focacciatoast

champignonsoep met madera en focacciatoast

Met soep zit je altijd goed. Zeker als het deze champignonsoep met madera en focacciatoast is. Die is romig, maar toch licht genoeg als lekker voor- of tussengerecht.

Lees ook: de 10 populairste soep recepten van 2023 – met een niet zo verrassende nummer 1

Champignonsoep met madera en focacciatoast

vegetarisch
aantal 4 | tussengerecht, voorgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | | vegetarisch
Je kunt de soep en boter 1-2 dagen van tevoren bereiden tot en met het pureren. Warm vlak voor gebruik op en werk af zoals beschreven.
Kooktijd30 minutes

Ingrediënten

  • 1 kleine focaccia
  • 100 g boter, op kamertemperatuur + 1 el voor de soep
  • 300 g champignons, in kwarten
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 bleekselderijstengel, in boogjes
  • 4 el madera (slijter)
  • 600 ml paddenstoelenbouillon, pot of van tablet
  • 125 ml crème fraîche
  • 1-2 el citroensap
  • blaadjes van 2 takjes platte peterselie, om te garneren

Instructies

  • Snijd de focaccia in flinterdunne plakjes en rooster licht.
  • Verhit 1 el van de boter in de soeppan. Roerbak hierin de champignons, knoflook en bleekselderij in ± 5 min op half hoog vuur al omscheppend gaar. Blus af met 2 el van de madera. Haal er 4 mooie champignons uit en leg apart voor de garnering. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat ± 10 min. doorkoken. Pureer de soep heel fijn.
  • Klop intussen de rest van de boter met een snuf zout en versgemalen peper met de mixer in ± 10 min. heel luchtig. Klop dan de resterende 2 el madera erdoor.
  • Roer 100 ml crème fraîche door de hete soep en warm door, maar laat niet koken. Breng op smaak met het citroensap, zout en peper. Garneer de soep met extra peterselie, nog een toef crème fraîche en de achtergehouden paddenstoelen. Geef de focaccia met maderaboter erbij.

Voedingswaarde

calorieën: 407kcal
eiwit: 5g
vet: 34g
koolhydraten: 16g
auteur: delicious.
RECEPT: DOSIA BREWER | FOTOGRAFIE: JEROEN VAN DER SPEK | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEREIDING: VICTOR DE LAUNAY
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!