champignon köfte: b’siniyah, uit het nieuwe kookboek Sesame

champignon köfte: b’siniyah, uit het nieuwe kookboek Sesame

Deze normaal gesproken vlees-centrale delicatessen uit het Midden-Oosten krijgen deze keer een vegan twist. De champignons zorgen voor een diepe umami-smaak die het gerecht verrassend rijk en vol maakt.

Dit recept komt uit het prachtige kookboek Sesame van Rachel Simons – een ode aan het kleine, maar machtige sesamzaadje. In haar boek staat dit gouden ingrediënt centraal, en laat ze op inspirerende wijze zien hoe veelzijdig je het kunt gebruiken – van romige sauzen tot knapperige toppings en smaakvolle marinades.

En het goede nieuws? Dit recept én nog veel meer heerlijke gerechten vind je in onze nieuwe novembereditie!

Deze editie is het eerste deel van onze feestelijke kerstspecial – een nummer vol sfeer, inspiratie en natuurlijk heel veel smaak. Van klassieke kerstgerechten die de show stelen tot doordeweekse, simpele en snelle recepten waarmee je moeiteloos iets bijzonders op tafel zet: er is voor iedereen wat lekkers te vinden.

Wil je meer lezen (en proeven)? Haal het nieuwe nummer bij je lokale supermarkt of bestel het eenvoudig hier online!

Champignon köfte: b’siniyah

aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks, feestdagen, feestelijk | grieks, internationaal, turks | lactosevrij, vegetarisch

‘Köfte worden traditioneel gemaakt met rund- of lamsvlees. Met champignons en aubergine voelt het net zo decadent aan, zeker in een poel van romige tahinisaus met gouden pijnboompitten en verse kruiden. Serveer met verse pita.’

Voorbereiding:50

Kooktijd:10

Koelen1

Totale tijd:2

Kookgerei

  • grote ovenbestendige pan

Ingrediënten

Köfte

  • 6 el extra vergine olijfolie
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 kleine of ½ grote aubergine, in blokjes
  • 340 g portobello’s, fijngehakt
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 150 g paneermeel of panko
  • 3 eieren, licht geklopt
  • 2 el fijngehakte platte peterselie
  • 1 grote bos palmkool, stelen en nerven verwijderd en bladeren gescheurd, of boerenkool, stelen verwijderd en bladeren heel gelaten (boerenmarkt of bio-supermarkt)
  • 40 g sesamzaadjes

Saus

  • 240 ml tahini
  • rasp en sap van 1½ biocitroen

Voor het serveren

  • el pijnboompitten, geroosterd
  • el muntblaadjes
  • 1 tl sumak-sesamzout, zie recept hieronder
  • verse pita

Instructies

  1. Maak de köfte: verwarm in de grote ovenbestendige pan 4½ el olijfolie op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak tot zacht in 3-4 min. Roer de komijn, koriander en ½ tl zout erdoor en bak ± 1 min. Voeg de aubergine, portobello en knoflook toe en bak ± 10 min. tot het mengsel begint te bruinen en uit te drogen.
  2. Doe het auberginemengsel in een grote kom en laat het 1-2 min. afkoelen. Voeg het paneermeel of de panko, de eieren, peterselie, ½ tl gemalen peper en wat zout toe en roer tot alles gemengd is. Dek de kom af met plasticfolie en laat het minstens 1 uur tot een nacht in de koelkast opstijven.
  3. Verwarm de oven voor op 200°C.
  4. Verwarm de resterende 1½ el olijfolie op hoog vuur. Voeg de palmkool of boerenkool met wat zout toe en bak tot de groente net is geslonken, 1-2 min. Haal de pan van het vuur en verdeel de groente gelijkmatig over de bodem van de pan (als hij ovenvast is) of verdeel over de bodem van een ovenschaal.
  5. Doe de sesamzaadjes in een ondiepe kom. Haal het gekoelde auberginemengsel uit de koelkast en rol het met je handen tot 10-12 köfte ter grootte van een golfbal. Rol elke köfte door de sesamzaadjes en leg deze boven op de groente. Laat wat ruimte tussen elke köfte (zo worden ze in de oven goed krokant). Bak 3-4 min. in de oven.
  6. Klop, terwijl de köfte in de oven staan, de tahini, 240 ml water en evt. meer, de citroenrasp en het -sap, peper en zout in een middelgrote kom door elkaar. Als de saus te dik is, voeg je meer water toe tot je een dikke maar schenkbare consistentie hebt.
  7. Haal de pan uit de oven en schenk de saus rondom (maar niet over) de köfte, zorg ervoor dat ongeveer de helft tot twee derde van elke köfte zichtbaar blijft.
  8. Zet de pan terug in de oven en bak 3-4 min. tot de bovenkant van elke köfte bruin is en de saus borrelt. Je kunt de pan 1 min. onder de grill zetten om de bovenkant krokant te maken.
  9. Bestrooi met de pijnboompitten, munt en het sumak-sesamzout en serveer direct vanuit de pan of in een schaal met de verse pita.

Voedingswaarde

  • calorieën: 1063 kcal
  • eiwit: 36 g
  • vet: 67 g
  • koolhydraten: 74 g

RECEPTEN, FOODSTYLING RACHEL SIMONS FOTOGRAFIE ALAN BENSON

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Sumak-sesamzout

aantal | topping | feestelijk | internationaal | glutenvrij, vegan

Dit recept maakt ongeveer 150 gram.

Voorbereiding:10

Totale tijd:10

Kookgerei

  • evt. vijzel

Ingrediënten

  • el goudbruin geroosterde sesamzaadjes
  • el sumak
  • 2 tl zoutvlokken
  • 1 tl rode chilivlokken of aleppopeper
  • ½ tl gedroogde rozenblaadjes, supermarkt of Turkse of Midden-Oosterse supermarkt

Instructies

  1. Doe de sesamzaadjes in de vijzel en gebruik een stamper om ze grof te malen, of laat ze heel als je een knapperigere textuur wilt.
  2. Doe in een middelgrote kom en voeg de sumak, zoutvlokken, chilivlokken en rozenblaadjes toe. Meng goed.
  3. Doe het mengsel in een luchtdicht bakje en bewaar tot 2 maanden op kamertemperatuur.

Voedingswaarde

  • calorieën: 229 kcal
  • eiwit: 8 g
  • vet: 18 g
  • koolhydraten: 6 g

RECEPTEN, FOODSTYLING RACHEL SIMONS FOTOGRAFIE ALAN BENSON

De voedingswaarde zijn per 100 gram. 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Kijk ook eens: it’s time! delicious. kerst deel 1 ligt in de winkel