calzone met ricotta & ‘nduja

calzone met ricotta & ‘nduja
RECEPTEN: SILVIA COLLOCA | FOTOGRAFIE: WILLIAM MEPPEM | STYLING: DAVID MORGAN.

Calzone met ricotta en ‘nduja? Yes, please! Heel veel pizza betekent feest voor iedereen! Dus stroop je mouwen op, stook de oven op en kneed en bak erop los.

Handig: het deeg, de sauzen en zelfs de taart kun je al een paar dagen eerder maken. Op de dag zelf beleg en bak je de pizza, relaxte party toch?

In de nieuwe delicious. delen we allerlei pizza recepten plus lekkere salades en drankjes die je ernaast kunt serveren. Dus koop het magazine, nodig iedereen uit die je lief is en vier een pizza-party. Bak plaatpizza, mini’s met aubergine of een flinke calzone. Karaf wijn erbij en het is party time!

calzone met ricotta & ‘nduja

aantal 6 | hoofdgerecht | | italiaans |
Door het Napolitaanse pizzadeeg eerder te maken, krijgt het extra smaak en een betere textuur. Dat kan gewoon in de koelkast! Geen zin om zelf pizzadeeg te maken? Deze vulling leent zich ook heel goed voor een snelle pasta.
Zelf pizzadeeg maken: de do’s and don’ts op een rij
Kooktijd30 minutes
oven40 minutes
Totale tijd1 hour 10 minutes

Ingrediënten

  • 160 g kerstomaatjes, gehalveerd
  • 250 g ricotta, goed uitgelekt
  • 80 g ‘nduja*
  • extra vergine olijfolie, om mee te besprenkelen
  • zeezoutvlokken, om mee te bestrooien

Napolitaans pizzadeeg

  • 1/2 tl gedroogde gist
  • 450 g bloem voor brood, ‘typo 00’ + extra om mee te bestuiven semolina, om mee te bestrooien
  • olijfolie, om mee in te vetten

Instructies

  • Begin 1-4 dagen eerder met dit recept. Het deeg moet namelijk rijzen en rusten.
  • Meng voor het deeg de gist met 250 ml lauwwarm water in een kom en laat het mengsel ± 5 min. rusten tot het gaat schuimen.
  • Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk het gistmengsel erbij en roer erdoor. Voeg 1⁄2 el zout toe en kneed kort door. Breng het deeg over op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het in ± 10 min. tot een glad, glanzend en elastisch deeg. Voeg eventueel wat water toe als het deeg nog droog is of wat bloem als het nog erg plakkerig is. Vorm een bal van het deeg, leg in een kom, strooi wat semolina over het deeg en laat afgedekt met een vochtige theedoek ± 30 min. rusten op kamertemperatuur.
  • Bestuif je handen met bloem en rek het deeg op tot een grote rechthoek. Klap het onderste derde deel van de deeglap over het midden en klap het bovenste derde deel erover, zoals bij een brief. Breng weer samen tot een bal.
  • Vet een grote afsluitbare koelkastdoos, met voldoende ruimte voor het rijzen van het deeg, in met olie. Leg de deegbal erin en laat het deeg 2 uur met deksel erop rijzen bij kamer- temperatuur. Leg het deeg daarna een nacht (of langer, maximaal 4 dagen) afgesloten in de koelkast om langzaam te rijzen en veel smaak en textuur te ontwikkelen.
  • Haal het deeg ± 2 uur voor gebruik uit de koelkast, neem de deksel van de koelkastdoos en dek het deeg losjes af met een theedoek. Laat het zo 2 uur rusten op kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 250oC of zo hoog mogelijk. Laat een bakplaat of een pizzabakvorm van 30 cm voor- verwarmen in de oven.
  • Verdeel het deeg in 2 deegballen van gelijke grootte. Leg de ene deegbal op een licht met bloem bestoven werk- vlak. Begin in het midden en duw en rek het deeg met je handpalmen en vingers rustig naar buiten tot een cirkel van 25-27 cm; gebruik geen deegroller, want dan zou je de lucht uit het deeg duwen. Bestrooi een vel bakpapier met semolina en leg de deeglap erop.
  • Verdeel de helft van de tomaatjes, ricotta en ’nduja over de ene helft van de deeglap maar houd een rand van 1 cm vrij. Bestrooi met zout en besprenkel met olijfolie. Klap de deeglap dubbel over de vulling en druk de rand stevig aan, zodat de vulling goed omsloten is. Besprenkel de calzone met nog wat olie en strooi wat zeezoutvlokken erover.
  • Leg de calzone met bakpapier en al voorzichtig op de hete bakplaat in de oven. Werk zo vlug mogelijk, zodat er weinig ovenwarmte verloren gaat. Bak de calzone 15 min., open de ovendeur even en trek vlug het bakpapier onder de calzone vandaan. Bak de calzone nog ± 5 min. tot de deegkorst mooi gerezen is en lichte schroeiplekjes krijgt. Bestrooi met wat zoutvlokken en houd warm terwijl je van de rest van het deeg en de vulling nog een calzone bakt. Als je oven groot genoeg is, kun je ze ook tegelijk bakken. Serveer direct uit de oven.

Voedingswaarde

calorieën: 358kcal
eiwit: 10g
vet: 13g
koolhydraten: 50g
auteur: delicious.
* ‘Nduja is een zachte, heel pittige Italiaanse worst. Te koop bij de ruim gesorteerde supermarkt, online of in een delicatessenwinkel.
RECEPTEN: SILVIA COLLOCA | FOTOGRAFIE: WILLIAM MEPPEM | STYLING: DAVID MORGAN.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Toch iets anders dan calzone met ricotta? Bekijk deze calzone met kool, pancetta & walnoten