aantal 14 |
brood, zoet |
doordeweeks, weekend |
internationaal |
Als je de bananen eerst roostert, worden ze zoeter en heb je minder suiker nodig in dit brood.
Kookgerei
- cakevorm van 20×10 cm (ingevet)
- Bakpapier
Ingrediënten
- 4 bananen, ongepeld
- 300 g volkorenspeltmeel
- 2 tl baksoda
- 200 g gemengde zaden en pitten, wit en zwart sesamzaad, lijnzaad en zonnebloempitten
- 5 el havermout
- 1 tl kaneel
- ¼ tl speculaaskruiden
- 75 g oersuiker of bruine basterdsuiker
- 80 ml lichte olijfolie
- 2 eieren, losgeroerd
- 125 ml Griekse yoghurt
tahiniboter met geroosterd sesamzaad
- 150 g boter, op kamertemperatuur
- 2 el tahini
- 1 el honing + extra voor erbij
- geroosterd sesamzaad, om te bestrooien
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed de cakevorm met bakpapier en laat dit aan de lange zijden 2 cm over de rand hangen. Leg 3 ongepelde bananen op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 20-30 min. tot ze heet, zacht en zwart zijn. Neem uit de oven en laat wat afkoelen.
- Klop intussen voor de tahiniboter de boter in een kleine kom luchtig en romig. Klop de tahini en honing erdoor. Zet tot gebruik in de koelkast. Roer intussen in een grote kom het speltmeel, de baksoda, ¼ tl zout of zoutvlokken, 160 g van de gemengde zaden en pitten, 4 el van de havermout, de kaneel en speculaaskruiden door elkaar.
- Pel de geroosterde bananen en prak ze in een andere kom met de suiker. Roer de olie, eieren en yoghurt door de geprakte banaan en schep door het speltmeelmengsel. Schep het beslag in de bakvorm en bestrooi met de rest van de gemengde zaden en pitten en de laatste eetlepel havermout.
- Pel de laatste banaan en halveer over de lengte. Druk de halve bananen goed in het beslag. Bak het bananenbrood 45-55 min. tot een in het midden gestoken houten satépen er schoon uitkomt. Laat eerst 10 min. afkoelen in de bakvorm en daarna verder afkoelen op een rooster.
- Snijd in plakken en serveer als toast met tahiniboter, een beetje honing en strooi er evt. nog wat sesamzaad over.
Voedingswaarde
calorieën: 364kcal
eiwit: 8g
vet: 23g
koolhydraten: 29g
RECEPTEN: JESSICA BROOK | FOTOGRAFIE: JEREMY SIMONS | STYLING: VIVIEN WALSH.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Net iets meer zin in een hartig brood? Hebben we voor je: maisbrood met guacamole