b’stilla – Marokkaanse kippenpastei

b’stilla – Marokkaanse kippenpastei

Deze Marokkaanse kippenpastei heet b’stilla of bastilla en is een ware klassieker. Grote kans dat ie dat te danken heeft aan z’n veelzijdigheid en feest aan smaken en texturen.

Van knapperig filodeeg tot zoetzure krenten en warme specerijen – iedere hap is weer spectaculair.

Nog meer zin in kip? dé 10 populairste recepten met kip van 2023

En bestel ook onze special:

B’stilla – Marokkaanse kippenpastei

aantal 6 | hoofd, hoofdgerecht | familietijd, feestelijk, weekend | marokkaans, midden-oosters |
Lekkerder kan bijna niet: kip met ras el hanout & kurkuma in een krokant filojasje. Erbij: zoetzure krenten. Zo waan je je direct in Marokko!
Kooktijd1 hour 30 minutes
oven1 hour

Kookgerei

  • springvorm van 20 cm Ø, ingevet

Ingrediënten

  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 1 kg kippendijen
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 25 g ± 5 cm gemberwortel, geschild en fijngeraspt
  • 1 el ras el hanout
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • ¼ tl saffraandraadjes
  • 80 g blanke amandelen, fijngehakt
  • 4 eieren, losgeroerd
  • 1 el poedersuiker
  • 1 bosje bladpeterselie, blaadjes fijngesneden + extra om te bestrooien
  • 1 bosje koriander, blaadjes fijngesneden
  • rasp en sap van 1 biocitroen
  • 100 g boter, gesmolten
  • 10 filodeegvellen
  • ½ tl zwart sesamzaad

zoetzure krenten

  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 1 kleine ui, in dunne ringen
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 35 g krenten
  • 125 ml rodewijnazijn

Instructies

  • Verhit de olie in een grote steelpan met dikke bodem op matig tot hoog vuur. Bak hierin in porties de kippendijen in 3-4 min. per kant bruin. Schep op een bord.
  • Bak in dezelfde pan de ui met de knoflook, gember, ras el hanout en kurkuma 5-7 min. op matig vuur. Voeg de kippendijen weer toe en schenk er 500 ml water bij. Voeg de saffraan en wat zout en peper toe. Breng afgedekt aan de kook, draai het vuur laag en stoof de kip in ± 15 min. gaar.
  • Hak intussen de amandelen fijn in een kleine keukenmachine en doe ze in een kom.
  • Schep de kippendijen in een kom en laat ze afkoelen. Kook de bouillon op hoog vuur in ± 15 min. in tot minder dan de helft. Neem van het vuur en klop er geleidelijk de eieren door. Verwarm al roerend
  • 2-3 min. op laag vuur tot een soort zacht roerei. Schep in een grote kom.
  • Trek de kippendijen in stukjes en voeg samen met de gehakte amandelen, poedersuiker, kruiden, de citroenrasp en het -sap en wat zout en peper toe aan het roerei. Laat volledig afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Kwast een filodeegvel in met wat van de boter, leg dit in de bakvorm en laat de uiteinden over de rand hangen. Kwast een tweede deegvel in met boter en leg dit er dwars (kruiselings) op. Druk voorzichtig tegen de bodem van de bakvorm. Vet de overige 8 deegvellen in en leg ze op dezelfde manier kruiselings laag op laag in de bakvorm. Verdeel de vulling over de bodem en strijk de bovenkant glad. Klap de overhangende uiteinden van de deegvellen over de vulling. Kwast de bovenkant van de pastei in met de rest van de boter en bestrooi met sesamzaad. Bak in ± 60 min. goudbruin.
  • Verhit intussen de olie voor de zoetzure krenten in een kleine steelpan op matig tot laag vuur en bak hierin de ui mooi goudbruin in ± 15 min. Strooi de suiker erover en verwarm 1 min. Voeg de krenten en azijn toe en laat 4-5 min. zachtjes inkoken.
  • Bestrooi de b’stilla met peterselie en serveer met de zoetzure krenten.

Voedingswaarde

calorieën: 522kcal
eiwit: 41g
vet: 30g
koolhydraten: 19g
auteur: delicious.
RECEPT, STYLING: KIRSTEN JENKINS | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!