brownies met miso-karamel en tahini

brownies met miso-karamel en tahini
RECEPTEN: MICHAEL JAMES | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
aantal 12 | gebak, zoet | | amerikaans |
Zoet, zout, bitter, umami… Deze brownies hebben het allemaal. Zie daar maar eens vanaf te blijven.
Kooktijd50 minutes
oven40 minutes
Totale tijd1 hour 30 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: bakvorm van 20×20 cm, ingevet

Ingrediënten

  • 170 g volkorenmeel
  • 3 el cacaopoeder
  • 1/2 tl zeezoutvlokken
  • 220 g boter, in blokjes
  • 310 g pure chocolade 70% cacao, in stukjes
  • 190 g fijne kristalsuiker
  • 65 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 5 eieren
  • 50 g tahini

misokaramel

  • 40 g glucosesiroop (online)
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 60 g boter in blokjes, op kamertemperatuur
  • 60 ml slagroom (4 el)
  • 50 g shiro (witte) miso*

Instructies

  • Doe voor de misokaramel de glucosesiroop met de 200 g kristalsuiker en 60 ml (4 el) water in een middelgrote, diepe steelpan en roer door. Verhit op hoog vuur tot het kookpunt en tot de karamel een goudgele kleur heeft.
  • Neem de karamel van het vuur en klop de 60 g boter en de slagroom erdoor met een metalen garde. Laat wat afkoelen en roer de miso erdoor. Laat de misokaramel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 170°C. Bekleed de bodem en randen van de bakvorm met bakpapier.
  • Meng in een kom het volkorenmeel, cacaopoeder en zeezout.
  • Smelt de boter en chocolade in een hittebestendige kom en laat onder af en toe roeren au bain-marie smelten op een pan met zachtjes kokend water. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Neem de kom van de pan af en roer de twee soorten suiker en vanille erdoor. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Roer de eieren een voor een door het chocolademengsel. Strooi het meelmengsel over het chocolademengsel en spatel het er voorzichtig doorheen.
  • Schep de helft van het brownie-beslag in de geprepareerde bakvorm. Schenk de misokaramel erover, maar laat rondom een rand van 1 cm vrij, zodat de karamel er niet aan de zijkanten uitloopt tijdens het bakken. Sprenkel de tahini over de misokaramel en schep hierop de rest van het browniebeslag.
  • Bak de brownie 35-40 min. in het midden van de oven – draai de vorm halverwege een halve slag – tot hij langs de rand stevig aanvoelt, maar in het midden nog zacht.
  • Zet de bakvorm op een rooster en laat 2 uur afkoelen. Bestrooi met grof zeezout en snijd voor serveren in 12 stukjes. Je kunt de brownies tot 4 dagen bewaren in een luchtdichte trommel.

Voedingswaarde

calorieën: 595kcal
eiwit: 8g
vet: 35g
koolhydraten: 59g
auteur: delicious.
* Shiro miso koop je bij de ruim gesorteerde supermarkt, Aziatische supermarkt of online.
RECEPTEN: MICHAEL JAMES | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bak ook eens deze boekweitbrownies.