Nog wat oud brood in de broodmand? Gooi het niet weg! Met dit toetje tover je het om tot iets heerlijks. Warm brood met boter en custard kan alleen lekkerder worden met de klassieke combinatie van rum en rozijnen. Pure nostalgie in een ovenschaal!
Broodtoetje met rum en rozijnen
aantal 6 | dessert, nagerecht, zoet | familietijd, feestelijk, herfst, kerst, weekend, winter | internationaal |
Brood, boter en custard is de basis van dit warme, romige verwentoetje uit de oven. Graag een tikje oudbakken brood, want dan zuigt het brood extra veel custard op. Kun je niet wachten? Met vers brood lukken deze broodtoetjes ook prima.
Kookgerei
- ovenschaal van 3 liter inhoud, ingevet
Ingrediënten
- 125 ml bruine rum
- 180 g rozijnen
- 450 ml melk
- 450 ml slagroom
- ½ vanillestokje, in de lengte opengesneden, merg eruit geschraapt
- snufje kaneel
- 5 eieren + 4 eidooiers extra
- 125 g ruwe rietsuiker + 4 el extra
- 400 g licht oudbakken briochebrood, in 12 dikke sneetjes
- 75 g boter, op kamertemperatuur
- vanille-ijs, voor erbij
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Verwarm 60 ml van de rum in een steelpannetje op laag vuur tot het kookpunt. Doe de rozijnen in een hittebestendige kom en overgiet ze met de hete rum. Laat ze wellen en iets afkoelen.
- Verwarm intussen in een middelgrote pan de melk en room met het vanillemerg en -stokje, de kaneel en de rest van de rum bijna tot het kookpunt. Haal het vanillestokje eruit.
- Doe de eieren en eidooiers met de 125 g suiker in een grote, hittebestendige kom en meng ze met de garde rustig door elkaar, zonder dat je te veel lucht in het mengsel klopt. Schenk onder voortdurend roeren het hete melkmengsel erbij en meng goed.
- Besmeer de sneetjes brioche aan beide kanten met boter en leg ze dakpansgewijs in de ovenschaal. Verdeel de rum en rozijnen erover en overgiet het brood overal zo gelijkmatig mogelijk met het eimengsel. Laat ± 15 min. intrekken.
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak ± 30 min. Verwijder het folie, strooi er nog wat rietsuiker over en bak nog 7–8 min. tot het eimengsel is gestold maar nog wat wiebelig is. Neem uit de oven en laat ± 15 min. afkoelen. Serveer als het toetje nog warm is met het vanille-ijs.
Voedingswaarde
- calorieën: 846 kcal
- eiwit: 15 g
- vet: 47 g
- koolhydraten: 80 g
RECEPTEN, BEREIDING MATT MORAN, FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY, STYLING KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Kijk ook eens: krentenbollen-broodpudding met chocolade