Bread & butterpudding is zo’n typisch Engels gerecht waar iedereen verzot op is. Deze keer maken we een Hollandse variant op de klassieker in een groot boerenbrood.
Ideaal wanneer je nog een brood hebt liggen dat niet helemaal vers meer is: hiermee fleur je hem weer helemaal op! Maak af met een bramen en buttermilk-syrup
Probeer ook eens deze mini cheesecakejes met gemarineerde bramen!
Boter & broodpudding met bramen en buttermilk-syrup
aantal 10 |
brunch, dessert, nagerecht, ontbijt, zoet |
familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst, lente, moederdag, pasen, vaderdag, valentijn, voorjaar, weekend |
brits, engels |
kooktijd1 hour hour 20 minutes minutes
afkoelen30 minutes minutes
totale tijd1 hour hour 50 minutes minutes
Kookgerei
- ook nodig: hoge pan voor buttermilk-syrup
ingrediënten
- 1 heel boerenbrood met dikke korst*
- 100 g boter, gesmolten
- 125 g bramen
- rasp van 1 biocitroen
- 1 jonagold, bioappel, ongeschild, in dunne partjes
custard
- 250 ml volle melk
- 250 ml slagroom
- 3 eieren
- 4 eierdooiers
- 75 g kristalsuiker
buttermilk-syrup
- 150 g boter
- 150 g suiker
- 125 ml karnemelk
- 1 vanillestokje
- 1 tl baking soda*
instructies
- Breng voor de custard de melk met slagroom aan de kook. Neem de pan van het vuur. Klop de eieren met de dooiers en suiker in 5 min. met de mixer romig. Voeg het roommengsel in een dun straaltje toe aan het eiermengsel onder voortdurend roeren.
- Snijd de hele kap van het brood. Haal het binnenste, zachte deel uit het brood en pluk in grove stukken. Bestrijk de broodstukken met de gesmolten boter. Meng het brood met de bramen, het citroenrasp en de appel en leg het in het brood. Giet de custard eroveren laat 10-15 min. intrekken.
- Verwarm intussen de oven voor op 165°C. Zet het brood op een bakplaat en bak de pudding in 40 min. goudbruin en gaar. Laat 30 min. afkoelen.
- Maak intussen de syrup en gebruik hiervoor een hoge pan want het komt omhoog en gaat schuimen zodra je de baking soda toevoegt!
- Doe de boter met de suiker, karnemelk en vanille in een grote pan. Laat de suiker oplossen. Haal de pan van het vuur en voeg de baking soda toe. Zet de pan nog even op het vuur en roer met een garde. De saus is het luchtigst als je hem direct serveert. Als je hem bewaart voor later wordt de saus dikker.
auteur: delicious.
* Een brood met stevige korst kun je bij de meeste zelfbakkende bakkers kopen. Of vraag de bakker van tevoren het brood 5-10 min. langer te bakken. Baking soda is te koop bij drogisterijen, natuurwinkels en online.
PRODUCTIE, RECEPT: MISTER KITCHEN | FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEWERKING: TRUDELIES SCHOUTEN.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!