Puristen zullen zich de haren uit het hoofd trekken, maar in Bold Beans geeft Amelia Christie-Miller haar eigen draai aan de geliefde klassieke Italiaanse pasta met tomaat, ansjovis, chilipeper en kappertjes. Uiteraard met bonen in de hoofdrol!
Gek op bonen, alleen weet je niet hoe je ze op verschillende manieren kunt bereiden? Dan moet Bold Beans op je verlanglijst!
Bonen puttanesca
aantal 2 |
hoofdgerecht |
|
italiaans |
De romigheid van boterbonen zorgt hier voor het ultieme verzadigingsgevoel zonder de extra traagheid die je vaak voelt na een zware kom pasta – en als je bonen uit potgebruikt, hoef je ze niet eens van tevoren te koken. Dit is een doordeweekse avondmaaltijd die je in 20 minuten klaar hebt en die je de volgende dag gemakkelijk mee naar je werk kunt nemen voor een heerlijke lunch.
Ingrediënten
- 2-3 el olijfolie, plus extra om te serveren
- 6 ansjovisfilets of 100 g bacon, in reepjes of 60 g in blokjes gesneden pancetta; als je varkensvlees gebruikt, bak het dan eerst knapperig voordat je de ui toevoegt
- 1 grote rode ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 50 g kappertjes
- 1 rode chilipeper zonder zaadjes, of 1 tl chilivlokken
- 70 g ontpitte Kalamata-olijven de helft heel gelaten, de helft in tweeën gehakt
- 1 blik tomatenblokjes à 400 g
- ½ tl suiker of honing, om de zuurgraad in balans te brengen
- 1 pot boterbonen à 700 g of 1 portie boterbonenbasis (zie pag. 184), met hun bonenbouillon (of gebruik kikkererwten; zorg ervoor dat het grote dikke zijn)
- 30 g bladpeterselie, fijngesneden
Instructies
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ansjovisfilets toe en bak ze 2 minuten. Zodra ze zijn ingekookt en iets zijn geslonken, voeg je de ui toe. Misschien moet je nu nog 1 eetlepel olijfolie toevoegen om de ui goede te bedekken met olie. Blijf roeren tot de ui gekaramelliseerd is en doorschijnend wordt. Voeg de knoflook, kappertjes, chilipeper en olijven toe en blijf 2 minuten roeren.
- Voeg vervolgens de tomatenblokjes en de suiker of honing toe. Roer en laat, nog steeds op middelhoog vuur, 3 tot 5 minuten sudderen. Voeg vervolgens de bonen toe aan de pan, samen met de bonenbouillon. Laat nog 5 minuten sudderen, tot de saus dikker wordt.
- Garneer met de peterselie en een flinke scheut olijfolie.
Voedingswaarde
Tekst: Amelia Christie-Miller, Fotografie: Joe Woodhouse, Foodstyling: Esther Clark, Propstyling: Florence Blair.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!