bobotie uit Specerijenbijbel

bobotie uit Specerijenbijbel
Recept: Paulami Joshi, Fotografie: Sven Benjamins, Styling: Liz van Dijk, Uitgeverij: Carrera Culinair. 

Weet je niet wat je moet doen met dat potje korianderzaad in je keukenlade? Blader naar de ‘K’ van koriander in de Specerijenbijbel en Paulami Joshi geeft antwoord: maak Mediterrane kip, Jemenitische groentesoep, en sla deze bobotie absoluut niet over!

Het nieuwste boek van Paulami Joshi (bekend van de Bijbel van de Indiase keuken en Veg India) daagt ons uit om meer uit de specerijenkast te halen. Eigenlijk krijgen we een inkijkje in de opvoeding van Paulami, toen ze nog in India woonde en elk gerecht lekkerder werd gemaakt met een korianderzaadje, chili of een snuf verwarmende garam masala. Nu is het onze beurt om te leren wat al die specerijen zijn (aromatische planten!), hoe je ermee kookt en wat voor heerlijke combinaties je zelf kunt maken.

Bestel het boek hier.

Wat is bobotie?

De meeste Nederlanders kennen bobotie misschien als de gehaktschotel die vroeger met pakjes en zakjes op smaak werd gebracht. Een klein beetje oneerbiedig is het wel, als je bedankt dat bobotie het nationale gerecht van Zuid-Afrika is! Met Paulami’s recept kun je nu gelukkig helemaal zelf aan de slag.

De gehaktschotel breng je op smaak met een Zuid-Afrikaans kerriepoeder – uiteraard maak je die zelf – met onder andere korianderzaad, venkel, komijn, fenegriek, mosterd, peper en aromatische kruidnagels . Bovenop de kruidige gehaktlaag komt een ei-melkmengsel wat het gerecht een lichte, custard-achtige textuur geeft.

Waar je bobotie aan kunt herkennen is de zoetzure smaak, vandaar de rozijnen in Paulami’s recept. Je serveert het met rijst en een gulle lepel chutney (appel, mango of abrikozen).

Bobotie recept uit Specerijenbijbel

aantal 4 | hoofdgerecht | | zuid-afrikaans |
Er zijn allerlei fantastische curry’s in Zuid-Afrika. De klassieke bobotie is daar één van en wordt vaak beschouwd als het nationale gerecht van Zuid-Afrika. Het is een smaakvolle, aromatische curry-gehaktovenschotel die zowel zoet als pittig is.

Kookgerei

  • Ook nodig: ovenschaal

Ingrediënten

  • 3 sneetjes witbrood
  • 350 ml volle melk
  • 2 el zonnebloemolie + extra
  • 2 tl boter
  • 2 uien, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • tl kurkumapoeder
  • 2 el kerriepoeder
  • 2 el mangochutney + extra
  • 2 el abrikozenjam
  • 1 el worcestersaus
  • 2 el rodewijnazijn
  • 1 kg rundergehakt
  • 100 g rozijnen
  • tl zout
  • 1 runderbouillonblokje
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 4 laurierblaadjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Scheur het brood in grove stukken en laat het 20 minuten weken in een ruime kom met de melk.
  • Verhit de zonnebloemolie en de boter in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de ui en de knoflook toe en bak 3 minuten. Voeg 1 theelepel kurkumapoeder, het kerriepoeder, de mangochutney, abrikozenjam, worcestersaus en de rodewijnazijn toe en roer goed door. Laat 2 minuten zachtjes koken.
  • Haal het brood uit de melk, knijp uit en voeg het toe aan de pan (bewaar de melk voor later). Voeg het gehakt, de rozijnen en 2 theelepels zout toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Roer goed door en bak het geheel al omscheppend 10 minuten.
  • Zet na 10 minuten het vuur uit en roer een derde van de losgeklopte eieren erdoor. Vet de ovenschaal in met wat zonnebloemolie. Verdeel het gehaktmengsel in een gelijkmatige laag over de bodem van de schaal en strijk glad met de bolle kant van een lepel.
  • Klop de overgebleven melk door de resterende eieren en voeg de resterende ½ theelepel kurkumapoeder en ½ theelepel zout toe. Verdeel het eimengsel gelijkmatig over het gehakt en leg de laurierblaadjes er diagonaal bovenop.
  • Zet de schaal 45-60 minuten, tot de bovenkant goudbruin en knapperig is, in het midden van de oven. Neem uit de oven en laat 10 minuten afkoelen en stevig worden. Serveer warm en geef er extra mangochutney en gestoomde witte rijst bij.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recept: Paulami Joshi, Fotografie: Sven Benjamins, Styling: Liz van Dijk, Uitgeverij: Carrera Culinair. 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Deze chewy mochi brownies moeten zeker op je lijst!