blondies met witte chocolade en frambozen

blondie

We doken in het archief en konden eigenlijk maar één echt blondie recept vinden, en dat tegenover tientallen brownies. Hoe leggen we dat uit?

Zo bak je de beste brownie: van boekweitbrownie tot brownies met walnoten

Een blondie is geen synoniem voor een dom blondje, maar een brownie met witte, in plaats van pure chocolade. En dat is zoveel lekkerder dan je zou denken. Want, rijk, superboterig, lekker taai of chewy, en met de juiste toevoegingen krijgt een blondie de ideale zoet-zout kick. Alleen daar moet je wel een beetje je best voor doen. Met deze tips en tricks komt dat helemaal goed.

Waar komt de naam blondie vandaan?

De precieze oorsprong is een beetje vaag, maar, zegt Andrew F. Smith in The Oxford Companion to American Food and Drink, het zou zo maar eens de originele brownie kunnen zijn geweest. Blondie vóór brownie dus.

In de eerste brownie recepten stond cacao niet in de ingrediëntenlijst. De kleur kwam van melasse. Pas in de vroeg twintigste eeuw werd chocolade de norm, brownies die destijds nog steeds met melasse gemaakt werden kwamen bekend te staan als blonde brownies. Wat later afgekort werd tot blondies, en is uitgegroeid tot een geheel eigen categorie zoetigheid.

Het perfecte recept voor blondies

Een goed blondie recept moet ervoor zorgen dat, wat eruit de oven komt rollen, een chewy textuur heeft en ruikt naar karamel en vanille-boterbabbelaars. Ook belangrijk: een blondie moet in balans zijn met de rest van de ingrediënten zoals tahini, stukjes chocolade of bijvoorbeeld frisse frambozen.

Een paar nootjes hier en daar of een chocolate chip is lekker, maar het moet dus geen blok chocolade worden waardoor je de blondie niet meer proeft. Dus, hoe bak je de perfecte blondie?

The non negotiables

Bakpoeder: Blondies moeten net als brownies lekker smeuïg zijn, en niet luchtig zoals een cake. Veel bakpoeder heb je dus niet nodig, maar een goede snuf maakt een wezenlijk verschil voor de textuur.
Zout: De meeste blondies zijn te zoet, een makkelijke oplossing; voeg zout toe! Dat balanceert de smaak.
Vanille-extract: Vanille versterkt de smaak van karamel en witte chocolade die een blondie zo onweerstaanbaar maakt. Ga dus zeker voor een theelepel meer dan je normaal zou gebruiken.
Bruine basterdsuiker plus gesmolten boter: Smelt de boter, maar maak er geen bruine boter van, op die manier krijg je een betere textuur én zorg je ervoor dat de smaak van bruine boter (smaakt naar hazelnoot) de blondie niet overheerst.
Witte chocolade: Zelfs als je niet van witte chocolade houdt, is de witte chocolade hier helemaal op zijn plek.

Recept Blondies met frambozen, witte chocolade en macadamia

In dit recept kun je ervoor kiezen om de macadamianoten te vervangen door geroosterde walnoten. Ook een goede tip: smelt de boter, laat afkoelen en mix hem daarna pas met de basterdsuiker.

macadamia-frambozenblondies met witte choco
Warme, versgebakken brownies zijn onweerstaanbaar. Maar als je je weet in te houden tot de volgende dag — moeilijk, moeilijk, moeilijk — ontdek je dat de smaak nóg intenser is en je de afzonderlijke ingrediënten beter proeft. Deze 'blonde' variant tjokvol geroosterde macadamianoten en witte chocolade kun je vandaag nog de oven in schuiven.
naar recept

Heb je zin gekregen in nog meer verslavend lekkere baksels? Sla dan onze ZOET special open voor nog veel meer inspiratie. Bestel ‘m hier:

Ook superlekker: boekweitbrownies

blondie