Voorbereid zijn voor de kerst? Dat kan met het nieuwe nummer van delicious. Verras je gasten met een prachtige taart of een bijzonder hoofdgerecht. Hier alvast een voorproefje: bloemkoolgratin met krokante knoflook. Bestel het nieuwe nummer hier!
Bloemkoolgratin met krokante knoflook
vegetarisch
aantal 6 |
bijgerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
internationaal |
vegetarisch
Van deze bloemkoolgratin met krokante knoflook blijft iedereen eten! Bloemkool in romige kaassaus met een krokante topping van knoflook, broodkruim en peterselie.
Kookgerei
- stoommand
- ovenschaal met inhoud 2 l
Ingrediënten
- 800 g bloemkool in grote roosjes
- 50 g boter
- 35 g bloem
- 500 ml melk
- 100 g geraspte comté
knoflook-broodtopping
- 80 g boter op kamertemperatuur
- 4 tenen knoflook grof gesneden
- 2 el fijngehakte peterselie + extra blaadjes voor erover
- 150 g oud brood in stukjes gescheurd
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de bloemkool in de stoommand en zet de stoommand boven op een pan met kokend water. Stoom de bloemkool ± 15 min. of tot net gaar.
- Smelt intussen de 50 g boter in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer ± 2 min., tot het bubbelt en lichter van kleur wordt. Voeg beetje bij beetje en al roerend de melk toe tot een gebonden, gladde saus. Voeg de kaas toe en laat al roerend smelten. Breng de kaassaus op smaak met peper en zout.
- Meng voor de topping de boter, knoflook en peterselie in een grote kom. Breng op smaak met peper en zout. Voeg het brood toe en roer tot alles goed bedekt is met boter.
- Schep de bloemkool in de ovenschaal voorzichtig om met de kaassaus. Bak ± 15 min. in de oven tot de bloemkool licht goudbruin kleurt. Verlaag de temperatuur naar 180°C en verdeel de topping erover. Bak nog ± 15 min. of tot goudbruin en knapperig. Neem uit de oven en laat ± 5 min. rusten. Garneer met wat extra peterselie.
Voedingswaarde
calorieën: 382kcal
eiwit: 13g
vet: 25g
koolhydraten: 23g
Voorbereiden: Stoom de bloemkool en maak de kaassaus een dag eerder. Schep om in een ovenschaal en bewaar afgedekt in de koelkast. Bak op de dag zelf af in de oven.
Recept & Foodstyling: Paul Farag, Lucy Nunes, Darren Robertson, Adam D’Sylva, Fotografie: Brett Stevens, Ben Dearnley, Alan Jensen, Styling: David Morgan, Vivien Walsh
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!