Baskische cheesecake met chocolade en sherry

Baskische cheesecake met chocolade en sherry

PX-sherry geeft deze chocolade Basque cheesecake een subtiele, zoete en stroperige smaak. De combinatie van romige cheesecake en diepe chocoladetonen is al fantastisch, maar met een scheutje sherry wordt hij helemaal onvergetelijk.

De Basque cheesecake onderscheidt zich van de klassieke cheesecake door de ontbrekende bodem en de bijna gekarameliseerde buitenkant. Daarom is ’ie ook zo donker van kleur… nou ja, dat én de chocolade natuurlijk!

Voor de echte chocofans hebben we in onze nieuwste decembereditie een heel hoofdstuk gewijd aan chocoladedesserts voor op de kersttafel: stuk voor stuk echte showstoppers. Denk aan sachertorte, chocolade hot cross buns en een Texas sheetcake.

Heb je trek gekregen in meer? Check dan ons nieuwste nummer: kerst deel 2. Nu te koop in de supermarkt óf bestel hem eenvoudig hier online!

chocolade- & sherry Basque cheesecake

aantal 10 | taart | familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | spaans | glutenvrij

Begin 1 dag eerder aan dit recept.Voorbereiding: Je kunt deze taart tot 3 dagen van tevoren klaarmaken. Bewaar goed afgedekt in de koelkast.

Voorbereiding:35

Kooktijd:30

Afkoelen en Opstijven13 30

Totale tijd:14 35

Kookgerei

  • keukenmachine
  • springvorm van 20 cm Ø en 7 cm diep, ingevet en bodem en rand met 1 groot stuk bakpapier bekleed (de vouwen in het papier horen bij de soort taart)

Ingrediënten

  • boter, om mee in te vetten
  • 200 g rietsuiker
  • 20 g maizena
  • 650 g roomkaas, op kamertemperatuur
  • 190 g pure chocolade, 70%, fijngehakt
  • 190 ml slagroom, op kamertemperatuur
  • 6 eieren (L), op kamertemperatuur
  • 60 ml PX sherry (slijter) + extra om mee te bestrijken

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 240°C. Maal de rietsuiker fijn in de keukenmachine.
  2. Meng de fijngemalen suiker, maizena en een snufje zout in een ruime kom.
  3. Voeg de roomkaas toe en klop met de mixer op lage snelheid het mengsel glad.
  4. Smelt de chocolade en room in een hittebestendige kom boven een pan met een laagje zacht kokend water. Zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt (au bain-marie). Roer af en toe totdat het mengsel glad en goed gemengd is. Neem de kom van de pan.
  5. Voeg in 3 porties de eieren toe aan het roomkaasmengsel en klop op lage snelheid. Zorg ervoor dat de eerste portie volledig is opgenomen voordat je de volgende toevoegt. Voeg het chocolademengsel toe en daarna de sherry en klop nog 2 min. op lage snelheid.
  6. Zeef het mengsel al wrijvend met de bolle kant van een lepel door een fijne zeef boven een grote kom.
  7. Schenk in de springvorm en bak ± 30 min. of tot de bovenkant donkerbruin en de taart mooi gerezen is. De cheesecake moet nog een beetje wiebelen als een stevige pudding. Zet de oven uit en zet de deur 20 min. op een kier met een dubbelgevouwen theedoek ertussen om af te koelen. Neem uit de oven en laat op een rooster volledig afkoelen. Laat 1 nacht in de koelkast rusten en helemaal opstijven.
  8. Laat de taart voor serveren op kamertemperatuur komen en bestrijk de bovenkant van de cheesecake met wat extra sherry voor een mooie glans.

Voedingswaarde

  • calorieën: 498 kcal
  • eiwit: 11 g
  • vet: 37 g
  • koolhydraten: 27 g

RECEPTEN NATALIE PAULL FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY STYLING DAVID MORGAN

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Kijk ook eens: mokka-chiffoncake met gemarmerd mascarponeglazuur