bapao met bonenvulling

bapao met bonenvulling
RECEPT: MISTER KITCHEN, FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR, STYLING: CYN FERDINANDUS
lactosevrij, veganistisch
aantal 8 | borrelhap, Borrelhapje, hapje, hapjes, lunch, lunchgerecht | feestelijk, weekend | chinees, Chinese | lactosevrij, vegan
Ben je geen fan van vleesvervangers, dan zijn peulvruchten en paddenstoelen je BFF's! Peulvruchten leveren de voedingswaarden van vlees, paddenstoelen de structuur. Bapao's met bonenvulling zijn origineel en heerlijk met een glas ijskoud bier.
Voorbereiding55 minutes
Kooktijd15 minutes
rijzen1 hour
Totale tijd2 hours 10 minutes

Kookgerei

  • grote (bamboe) stoommand, bekleed met bakpapier

Ingrediënten

bapaodeeg

  • 6 g gedroogde gist
  • 200 ml plantaardige melk, lauwwarm
  • 20 g suiker
  • 300 g bapaomeel*
  • 1 el olie

vulling

  • 2 tl Chinese rijstwijn, shaohsing, toko*
  • 1 tl geurige sesamolie
  • ½ tl donkere sojasaus
  • 1 tl ketjap manis
  • 60 ml hoisinsaus
  • ½ el bloem, gezeefd
  • ½ el maïzena, gezeefd
  • 100 g adukibonen of zwarte bonen, geweekt en gekookt
  • 100 g bimi of broccoli, geblancheerd, in ½ cm-stukjes gesneden
  • 2 stengels bosui, in dunne plakjes
  • 1 tl fijngesneden chilipeper
  • sap van ½ limoen
  • evt. koriander, naar smaak

zoetzuur van komkommer

  • 75 ml rijstazijn
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • ½ rode chilipeper, zonder zaadlijst en zaadjes, fijngesneden
  • 1 el maïsolie
  • ½ komkommer, in plakjes geschaafd

Instructies

  • Meng voor het deeg de gist met de lauwe melk en suiker in een kleine kom. Laat 10 min. staan, je ziet aan de belletjes dat de gist actief wordt. Meng het bapaomeel met ½ tl zout. Voeg het gistmengsel en de olie toe en kneed tot een soepel deeg. Als het te plakkerig is, kun je wat meel toevoegen. Laat het deeg 60 min. op een warme plek rijzen in een kom met vochtige theedoek, totdat het volume is verdubbeld.
  • Meng de vloeibare ingrediënten voor de vulling in een steelpan. Roer de bloem en maïzena met 100 ml koud water los en voeg toe. Verwarm al roerend op laag vuur en laat 1 min. koken tot het dik is en glanst. Zet tot gebruik afgedekt weg.
  • Pureer de helft van de bonen met een beetje water tot een gladde pasta. Schep de bonenpasta, hele adukibonen, bimi, bosui en chili­ peper door elkaar. Breng op smaak met zout, peper, limoensap en evt. wat grof gesneden koriander.
  • Roer voor het zoetzuur de azijn met de suiker, chilipeper, olie en zout naar smaak door elkaar. Voeg de komkommerplakjes toe en zet afgedekt tot gebruik weg.
  • Neem steeds 50 g van het deeg en rol op een licht bebloemd werkblad uit tot een cirkel van ± ½ cm dik. Laat het midden net iets dikker, dan lekt de vulling er tijdens het stomen niet doorheen. Leg 1 el vulling in het midden. Vouw het deeg om de vulling en druk vast. Gebruik evt. water om het vast te plakken. Leg de broodjes met de naad naar beneden op het bakpapier in de stoommand. Stoom ze gaar in 15 min.
  • Serveer de broodjes met het komkommerzoetzuur.

Voedingswaarde

calorieën: 250kcal
eiwit: 8g
vet: 5g
koolhydraten: 42g
auteur: delicious.
*Bapaomeel koop je bij toko’s en online. Of neem patentmeel.
RECEPT:
MISTER KITCHEN,
FOTOGRAFIE:
ERNIE ENKELAAR,
STYLING:
CYN FERDINANDUS
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: bao buns met tofu