aantal 8 |
borrelhap, Borrelhapje, hapje, hapjes, lunch, lunchgerecht |
feestelijk, weekend |
chinees, Chinese |
lactosevrij, vegan
Ben je geen fan van vleesvervangers, dan zijn peulvruchten en paddenstoelen je BFF's! Peulvruchten leveren de voedingswaarden van vlees, paddenstoelen de structuur. Bapao's met bonenvulling zijn origineel en heerlijk met een glas ijskoud bier.
Voorbereiding55 minutesminutes
Kooktijd15 minutesminutes
rijzen1 hourhour
Totale tijd2 hourshours10 minutesminutes
Kookgerei
grote (bamboe) stoommand, bekleed met bakpapier
Ingrediënten
bapaodeeg
6ggedroogde gist
200mlplantaardige melk,lauwwarm
20gsuiker
300gbapaomeel*
1elolie
vulling
2tlChinese rijstwijn,shaohsing, toko*
1tlgeurige sesamolie
½tldonkere sojasaus
1tlketjap manis
60mlhoisinsaus
½elbloem,gezeefd
½elmaïzena,gezeefd
100gadukibonen of zwarte bonen,geweekt en gekookt
100gbimi of broccoli,geblancheerd, in ½ cm-stukjes gesneden
2stengels bosui,in dunne plakjes
1tlfijngesneden chilipeper
sap van ½ limoen
evt. koriander,naar smaak
zoetzuur van komkommer
75mlrijstazijn
1elfijne kristalsuiker
½rode chilipeper,zonder zaadlijst en zaadjes, fijngesneden
1elmaïsolie
½komkommer,in plakjes geschaafd
Instructies
Meng voor het deeg de gist met de lauwe melk en suiker in een kleine kom. Laat 10 min. staan, je ziet aan de belletjes dat de gist actief wordt. Meng het bapaomeel met ½ tl zout. Voeg het gistmengsel en de olie toe en kneed tot een soepel deeg. Als het te plakkerig is, kun je wat meel toevoegen. Laat het deeg 60 min. op een warme plek rijzen in een kom met vochtige theedoek, totdat het volume is verdubbeld.
Meng de vloeibare ingrediënten voor de vulling in een steelpan. Roer de bloem en maïzena met 100 ml koud water los en voeg toe. Verwarm al roerend op laag vuur en laat 1 min. koken tot het dik is en glanst. Zet tot gebruik afgedekt weg.
Pureer de helft van de bonen met een beetje water tot een gladde pasta. Schep de bonenpasta, hele adukibonen, bimi, bosui en chili peper door elkaar. Breng op smaak met zout, peper, limoensap en evt. wat grof gesneden koriander.
Roer voor het zoetzuur de azijn met de suiker, chilipeper, olie en zout naar smaak door elkaar. Voeg de komkommerplakjes toe en zet afgedekt tot gebruik weg.
Neem steeds 50 g van het deeg en rol op een licht bebloemd werkblad uit tot een cirkel van ± ½ cm dik. Laat het midden net iets dikker, dan lekt de vulling er tijdens het stomen niet doorheen. Leg 1 el vulling in het midden. Vouw het deeg om de vulling en druk vast. Gebruik evt. water om het vast te plakken. Leg de broodjes met de naad naar beneden op het bakpapier in de stoommand. Stoom ze gaar in 15 min.
Serveer de broodjes met het komkommerzoetzuur.
Voedingswaarde
calorieën: 250kcal
eiwit: 8g
vet: 5g
koolhydraten: 42g
auteur: delicious.
*Bapaomeel koop je bij toko’s en online. Of neem patentmeel.RECEPT: MISTER KITCHEN, FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR, STYLING: CYN FERDINANDUS