banoffeepudding met witte-chocoladecrumble

banoffeepudding met witte-chocoladecrumble

Op zoek naar een echte showstopper om je kerstdiner feestelijk af te sluiten? Dan is deze banoffeepudding met witte-chocoladecrumble precies wat je zoekt.

Een romige pudding met onderop een laag dulce de leche, daarboven zachte bananenpudding en als topping een knapperige crumble. Neem wel even de tijd: dit dessert moet goed opstijven, maar dat geduld wordt absoluut beloond.

Banoffee is een samenvoeging van ‘banaan’ en ’toffee’ (variant van karamel) en komt oorspronkelijk uit Engeland. Traditioneel wordt het als taart geserveerd, maar in dit recept kiezen we voor een puddingvariant. De gebruikelijke toffee maken we met dulce de leche, waardoor de smaak voller, romiger en iéts minder zoet wordt.

Banoffeepudding met witte-chocoladecrumble

aantal 10 | dessert, nagerecht | feestelijk, kerst, weekend | | glutenvrij

De aantrekkingskracht van witte chocolade zit in de combi heel zoet en vol romig! Als je dat in taart, toet, cake of pudding stopt en combineert met bijvoorbeeld romige banaan, zorgt dit voor een bijzonder smaakcontrast. Tip: begin minimaal 6 uur van tevoren als je zelf dulce de leche maakt. Het recept vind je onderaan.

Voorbereiding:40

Kooktijd:1 50

opstijven3

Totale tijd:5 30

Kookgerei

  • Ook nodig: ovenschaal van 1,8 l inh. + een diepe braadslee waar de ovenschaal ruim in past

Ingrediënten

  • 300 g rijpe bananen (± 3 stuks)
  • 125 ml ahornsiroop
  • 8 eieren losgeroerd, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanillepoeder of 2 tl vanille-extract
  • 90 g fijne kristalsuiker
  • 900 ml slagroom
  • 250 g dulce de leche*
  • 180 g witte chocolade, in kleine stukjes
  • 100 g geroosterde macadamianoten, grof gehakt

Instructies

  1. Maak eerst de dulce de leche als je die zelf wilt maken.
  2. Verwarm de oven voor op 140°C.
  3. Pureer voor de pudding de bananen met de ahornsiroop glad in de blender. Druk door een zeef in een grote kom. Voeg de eieren, vanille en suiker toe en roer erdoor. Verwarm in een grote steelpan met dikke bodem de room op matig vuur bijna tot het kookpunt. Schenk onder voortdurend maar rustig kloppen de room geleidelijk bij het eimengsel.
  4. Spreid de dulce de leche uit over de bodem van de ovenschaal en schenk het mengsel erover. Zet de ovenschaal in een diepe braadslee en schenk hierin zoveel kokendheet water dat dit tot halverwege de hoogte van de ovenschaal reikt. Bak de pudding ± 1 uur en 40 min. in de oven tot hij langs de rand is gestold maar in het midden nog wiebelig is – de pudding zal stijver worden tijdens het afkoelen.
  5. Neem de ovenschaal voorzichtig uit het waterbad, zet op een rooster en laat afkoelen. Zet in de koelkast en laat in ± 3 uur door en door koud worden en opstijven.
  6. Schakel intussen de oventemperatuur omhoog tot 180°C.
  7. Vet een grote bakplaat in en bekleed met bakpapier. Strooi hierop de stukjes chocolade en laat ze in 10-12 min. licht kleuren; schep halverwege om. Laat de chocolade 5 min. afkoelen, verbrokkel in stukjes en schep om met de macadamia’s. Bestrooi de pudding hiermee en serveer.

Voedingswaarde

  • calorieën: 641 kcal
  • eiwit: 10 g
  • vet: 46 g
  • koolhydraten: 47 g

*Dulce de leche is dikke, romige karamelpasta van gecondenseerde melk, online te koop.

Zelf maken kan ook: zet een ongeopend blikje gezoete gecondenseerde melk in een pan met ruim kokend water en laat dit 4 uur afgedekt zachtjes koken. Het blikje moet steeds onder water staan, dus vul zonodig de pan bij met kokend water en leg een gewicht op het blikje. Laat het blikje eerst volledig afkoelen voor je het opent. Geopend ± 1 week koel te bewaren, maar afgesloten nog maanden houdbaar.

RECEPTEN, BEREIDING PHOEBE WOOD FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY STYLING KIRSTEN JENKINS

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Zin in meer lekkere recepten met dulce de leche? Je vindt ze hier!