baka bana met pindasambal – van Raghenie Bhawanie uit Madame Jeanette

Raghenie Bhawanie (c) Mitchell van Voorbergen_HRRV

Gaan ‘simpel’ en ‘Surinaams’ wel samen? Jawel hoor, en zeker als het aan Raghenie Bhawanie ligt. Ze schreef het kookboek Madame Jeanette. Daarin serveert ze meer dan honderd simpele Surinaamse recepten met pit, bijna allemaal met groenten in de hoofdrol.

Waar moet je dan aan denken? Authentieke recepten als roti, maar ook pindasoep met boerenkool. Natuurlijk komt Surinaamse bami voorbij, net als pom. En wat dacht je van stamppot met de Hindoestaanse specerijenmix masala, Surinaamse bruine bonen met rijs, chutney, zuur en mangotaart?

Raghenie biedt je een inkijkje in de traditionele Surinaamse keuken en geeft er vervolgens een eigen, moderne draai aan met Hollandse toppers als biet, spitskool en spruitjes. Uiteraard komen ook kousenband, sopropo en okra voorbij.

De schrijfster heeft als overtuiging dat wíl je de Surinaamse keuken omarmen, dan zul je ‘m moeten begrijpen. Begrijpen dat de keuken een smeltkroes is met roots in Afrika, Indonesië, India en China. In het kookboek vind je naast recepten daarom ook familieverhalen, bijzondere ontmoetingen en een verslag van Raghenie’s culinaire reis naar Suriname.

Trek gekregen? We mogen het recept voor baka bana met pindasambal al met je delen! Het kookboek Madame Jeanette bestel je onder andere hier voor € 34,99.

Recept: baka bana met pindasambal uit Madame Jeanette

aantal 10 | Borrelhapje, hapje, hapjes | doordeweeks, feestelijk, weekend | surinaams |
Raghenie Bhawanie in haar kookboek Madame Jeanette: "Het kan zijn dat je hoofd vastloopt als een computer die te veel programma’s tegelijk draait als ik je vertel dat het grote geheim achter perfecte baka bana citroenfrisdrank is. 7-up of Sprite of een willekeurig huismerk: potatoe, potato. Maar, laat het idee even bruisen: het koolzuur in prikwater zorgt voor een luchtig beslag waar je de bakbanaan doorheen wentelt voor je hem frituurt, de suiker uit de frisdrank zorgt voor het zoetje en een vleugje citroen voor een kleine frisse tegenhanger. Bruiswater zonder smaak werkt ook, het is maar net waar je voorkeur ligt.
De naam baka (gebakken in het Sranantongo) bana (banaan) spreekt voor zich, evenals de Javaanse pisang (banaan) goreng (gebakken), wat overduidelijk de Siamese tweeling is van deze in Suriname geliefde snack of bij- gerecht. Ondanks het identieke uiterlijk, hebben beide zusjes een vrij uniek karakter: ik heb geen Javaans recept kunnen vinden waar sof door het beslag gaat en madame jeanette geeft de bij dit gerecht onmisbare pindasambal een heel eigen persoonlijkheid."

Kookgerei

  • pan om in te frituren
  • keukenthermometer

ingrediënten

  • 3 gele rijpe bakbananen
  • 200 gram bloem
  • 1 mespunt zout
  • 1/4 theel. bakpoeder
  • 500 ml ijskoude bruisende citroenfrisdrank
  • neutrale olie, om in te frituren
  • pindasambal, om te serveren

instructies

  • Pel de bakbananen en snijd ze in lange dunne plakken van 1⁄2 centimeter dik en ongeveer 10 centimeter lang.
  • Maak het beslag door in een kom de bloem met het zout en het bakpoeder te mengen. Voeg de ijskoude sof vlak voor het frituren toe aan de bloem en meng met een garde snel tot een luchtig beslag.
  • Verhit de olie in een pan en controleer of hij frituurklaar is. Gebruik hiervoor een keukenthermometer om de ideale temperatuur van 160 °C te bewaken of doe het houtje-touwtje door een druppel beslag in de olie te laten vallen. Als deze binnen een paar seconden naar boven komt drijven en goudbruin kleurt, is je olie goed heet. Heel vette bakbananen worden vaak gefrituurd in olie die niet de juiste temperatuur heeft, hierdoor absorbeert het beslag veel van het vet.
  • Wentel een stuk bakbanaan volledig door het beslag en frituur om en om goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de rest van de bak- banaan en serveer nog warm met de pindasambal.
  • Je zal wat bananenkoppen en -konten overhouden, frituur ze aan het eind apart, gezien ze kleiner zijn en een kortere bereidingstijd hebben. Eet ze daarna lekker zelf op, the perks of being a chef.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Raghenie Bhawanie (c) Mitchell van Voorbergen_HRRV