aantal 10 | Borrelhapje, hapje, hapjes | doordeweeks, feestelijk, weekend | surinaams |
Raghenie Bhawanie in haar kookboek Madame Jeanette: "Het kan zijn dat je hoofd vastloopt als een computer die te veel programma’s tegelijk draait als ik je vertel dat het grote geheim achter perfecte baka bana citroenfrisdrank is. 7-up of Sprite of een willekeurig huismerk: potatoe, potato. Maar, laat het idee even bruisen: het koolzuur in prikwater zorgt voor een luchtig beslag waar je de bakbanaan doorheen wentelt voor je hem frituurt, de suiker uit de frisdrank zorgt voor het zoetje en een vleugje citroen voor een kleine frisse tegenhanger. Bruiswater zonder smaak werkt ook, het is maar net waar je voorkeur ligt.De naam baka (gebakken in het Sranantongo) bana (banaan) spreekt voor zich, evenals de Javaanse pisang (banaan) goreng (gebakken), wat overduidelijk de Siamese tweeling is van deze in Suriname geliefde snack of bij- gerecht. Ondanks het identieke uiterlijk, hebben beide zusjes een vrij uniek karakter: ik heb geen Javaans recept kunnen vinden waar sof door het beslag gaat en madame jeanette geeft de bij dit gerecht onmisbare pindasambal een heel eigen persoonlijkheid."
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
(c) delicious. nederland | baka bana met pindasambal