babi pangang

Babi pangang is een afhaalklassieker met roots in zowel de Indonesische als Chinese keuken. De naam betekent letterlijk ‘geroosterd varken’.

Chinese Indonesiërs hebben het naar een hoger level getild door lokale ingrediënten zoals gember, knoflook en sojasaus toe te voegen. Denk aan crispy varkensvlees met een heerlijke laag specerijen – klinkt goed, toch?

Oorsprong van babi pangang

De oorspronkelijke versie van babi pangang, zoals die in China werd bereid, bestaat vaak uit geroosterd varkensvlees dat op een laag vuur wordt gegaard totdat het een krokante korst heeft. Het Chinese gerecht siu yuk (geroosterd buikspek) heeft waarschijnlijk model gestaan voor de Indonesische varianten van babi pangang. In Indonesië paste men de bereidingswijze aan de lokale smaak aan, waarbij specerijen zoals gember, knoflook en sojasaus een prominente rol gingen spelen.

Dit gerecht werd later via de koloniale geschiedenis door Indo-Nederlanders en Chinese migranten meegenomen naar Nederland.

Hollandse kost

Wat je in Nederland op je bord krijgt, verschilt wel een beetje van de originele versie. Hier wordt het vlees vaak gefrituurd in plaats van geroosterd, zodat het extra krokant is. En natuurlijk mag de iconische zoetzure tomatensaus niet ontbreken, die speciaal voor de Nederlandse smaak werd ontwikkeld.

Babi pangang recept

aantal 4 | hoofdgerecht | | chinees, indonesisch, nederlands |
Hoewel babi pangang wortels heeft in Indonesië – de naam zegt het al: 'babi' is Indonesisch/Maleisisch voor varken, en 'pangang' betekent geroosterd – is het gerecht dat wij hier graag eten typisch Nederlands. Zo heeft het oorspronkelijke buikspek plaatsgemaakt voor varkensnek, en is de saus vernederlandst met gember en tomaat.

ingrediënten

  • 750 g varkensnek, gesneden in drie stukken
  • 1/2 tl zout
  • 115 ml lichte sojasaus
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • arachideolie, om in te frituren
  • 20 g wortel, geschild en in julienne gesneden
  • 20 g prei, gewassen en in ringen van 1 cm gesneden
  • 100 g taugé
  • 1 tl zout
  • ½ tl witte peper, gemalen
  • 1 tl geroosterde sesamolie
  • ½ tl kippenbouillonpoeder

babi-pangangsaus

  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 tl gember, fijngehakt
  • 80 g tomatenpuree
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el sambal oelek
  • 1 el suiker
  • 1 el rijstazijn of witte azijn
  • 100 ml water
  • 1 el maïzena gemengd met 1 el water (voor binding)

instructies

  • Masseer de varkensnek in met het zout en 15 ml van de sojasaus. Laat het vlees minimaal 24 uur marineren in de koelkast.
  • Breng 400 ml water samen met de rest van de sojasaus en de gesnipperde ui aan de kook in een grote pan. Voeg het gemarineerde vlees toe en kook het 10 minuten op middelhoog vuur. Zet daarna het vuur laag en laat het vlees nog eens 5 minuten zachtjes pruttelen. Zet het vuur uit en laat het vlees nog 15 minuten in het kookvocht liggen om verder te garen.
  • Haal het vlees uit de pan en laat het uitlekken op een bakrooster. Dep het vlees goed droog met keukenpapier of een schone theedoek. Laat het volledig afkoelen en zet het daarna onafgedekt minimaal 4 uur in de koelkast om de buitenkant goed op te drogen, dit zorgt voor een knapperige buitenkant bij het frituren.
  • Breng een pan met gezouten water aan de kook. Blancheer de wortel, prei en taugé 1 minuut in het kokende water. Giet de groenten af en laat ze 5 minuten uitlekken in een vergiet. Doe de uitgelekte groenten in een kom en breng ze op smaak met het zout, witte peper, sesamolie en het bouillonpoeder. Meng alles goed door elkaar en zet apart.
  • Voordat je het vlees gaat frituren, moet het op kamertemperatuur komen. Haal het vlees minimaal 1 uur van tevoren uit de koelkast. Dit helpt bij gelijkmatig frituren.
  • Verhit voldoende olie in een wok of frituurpan tot 190°C. Frituur de stukken varkensnek in porties, elk in circa 4 minuten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op een bakrooster of keukenpapier, en dep eventueel het overtollige vet weg met extra keukenpapier.
  • Verhit een klein beetje olie in een steelpannetje en fruit de knoflook en gember tot ze geurig zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit kort mee. Voeg de ketjap manis, oestersaus, suiker, azijn en water toe. Breng dit aan de kook.
  • Voeg het maïzena-watermengsel toe en roer goed door totdat de saus indikt. Laat het zachtjes pruttelen terwijl je het vlees frituurt.
  • Leg de groentemix in het midden van een groot serveerbord. Snijd het gefrituurde vlees in repen van ongeveer 1 centimeter dik en leg deze op de groentemix. Schep de warme babi-pangangsaus royaal over het vlees en de groente. Voor een frisse twist kun je wat stukjes ananas erbij geven. Serveer met witte rijst of bami.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Zet dit recept ook op je lijst: Marokkaanse rijst met kruidig lamsvlees

Getty Images