Aziatische hotpot: gourmetten zonder te gourmetten. Als je op zoek bent naar de gezelligheid van samen koken die gourmetten met zich meebrengt, maar niet wéér wilt gourmetten… probeer dan eens hotpot!
Hotpot of Aziatische bouillonfondue: in gloeiend hete bouillon gaar je stukjes vis/vlees aan een stokje,
tofoe en/of groente in een schepnetje. Gaandeweg wordt de bouillon steeds rijker van smaak. Aan het eind geef je iedereen een kommetje bouillon met evt. wat noedels erin.
Het mooie aan de hotpot is dat je kan serveren wat en hoeveel je maar wilt. Hier hebben we een hotpot recept samengesteld met inspiratie uit de Aziatische keuken en een basis van een vegan groente bouillon.
aantal 4 | hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | aziatisch | lactosevrij
Deze hotpot is geschikt voor zowel vegans, vegetariërs als vlees/viseters. Verdeel de bouillon over 2 pannen: 1 voor de vegetariërs/vegans en 1 voor de vlees/viseters. Kook telkens wat van de ingrediënten in de hete bouillon. Soms is het handig om ze aan stokjes te rijgen. Neem uit de fondue en doop ze in de dip. De basis van de dip is knoflook, sesamolie, gember en rijstazijn.
Kookgerei
- echte hotpot of flinke hapjespan op een elektrisch plaatje – de bouillon moet heel zacht blijven koken zodat alles goed kan garen
- stokjes of 4 schepnetjes (toko)
Ingrediënten
bouillon
- 15 g kombu, Aziatische supermarkt + 50 g gedroogde shiitake (Aziatische supermarkt)
- 1 grote wortel, in dunne plakjes
- 5 bosuitjes, kleingesneden
- 5 cm gember, in dunne plakjes
- 1 tl vijfkruidenpoeder
- 2 el witte miso (biologische winkel of Aziatische supermarkt)
- ± 1 el rijstazijn
- ± 2 el sojasaus
- chili-olie, naar smaak
dipsaus
- 3 tenen knoflook, geraspt
- 6 el sesamolie
- 2 el rijstazijn
- 5 cm gember, geschild en geraspt
- 4 bosuitjes, fijngesneden
- 40 g pinda’s, fijngehakt
- blaadjes van 1 bosje koriander, fijngesneden
- 1 el oestersaus
- chili-olie, naar smaak
Om in de bouillon te garen
- 200-400 g tofu, in blokjes
- 400 g vlees, bijv. dunne plakjes biefstuk, varkenshaas, (chipolata)worstjes in stukjes, blokjes kippendijfilet
- 300-400 g vis, bijv. dun gesneden zalm, geelvintonijn, inktvisringen, garnalen
- bladeren van ½ Chinese kool, in dikke repen gesneden
- ½ butternutpompoen, geschild en in plakjes
- 2 zoete aardappels, geschild, in blokjes
- 200 g aspergebroccoli of bimi, dikkere in de lengte doormidden
- 125 g taugé
- evt. extra: 150 g verse shiitake, in kwarten
- 200 g dikke udonnoedels voorgekookt
Instructies
- Doe voor de bouillon de kombu in een grote pan met 3 l water. Breng op halfhoog vuur langzaam tegen de kook aan. Haal de kombu eruit en voeg de gedroogde shiitake, wortel, bosui, gember en het vijfkruidenpoeder toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 30 min. héél zachtjes pruttelen.
- Verdun de miso in een kommetje met wat van de bouillon en meng dan met de rest van de bouillon. Breng op smaak met de helft van de rijstazijn en sojasaus. Proef en voeg meer azijn en sojasaus naar smaak toe. Maak evt. pittig met de chili-olie.
- Zeef de bouillon en houd de shiitake apart. De rest van de ingrediënten wordt niet meer gebruikt. Snijd de shiitake in plakjes.
- Meng voor de dipsaus de knoflook, sesamolie, rijstazijn en gember. Voeg naar smaak de overige ingrediënten toe en breng op smaak met zout.
- Zet de tofu, vlees, vis, groenten en noedels samen met de achtergehouden shiitake en evt. de verse shiitake op tafel. Breng de bouillon aan de kook en giet in de hotpot of pan. Zet de bouillon op het rechaud en houd tegen de kook aan.
- Laat steeds in een schepnetje een paar stukjes vlees, vis, groente of tofu garen in de bouillon. Neem ze met het schepnetje eruit en dip ze in de dipsaus. De bouillon drink je aan het eind in een kom samen met de noedels op.
Voedingswaarde
p.p. ± 469 kcal / 23 g eiwit / 27 g vet / 28 g kh (tofu)
p.p. ± 516 kcal / 31 g eiwit / 29 g vet / 28 g kh (vlees)
p.p. ± 519 kcal / 27 g eiwit / 31 g vet / 28 g kh (vis)
p.p. ± 439 kcal / 14 g eiwit / 22 g vet / 39 g kh (groenten)
RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK
STYLING MAAIKE KOORMAN BEREIDING JESSICA LEK
M.M.V. DUIKELMAN.NL AARDEWERKEN HOTPOT
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Kijk ook eens: omelet met ricotta, kastanjes, cantharellen en kervel