aantal 6 |
dessert, nagerecht |
feestdagen, feestelijk, kerst, weekend |
libanees |
Voor zoet uit het Midden-oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die amandelen, pistaches, cashews en meer lekkers. Je maakt er fantastische desserts mee: zoals deze atayef met ashta – Libanese pannenkoekjes met dikke room.Atayef pannenkoekjes lijken op de bekende duizend-gaten-pannenkoekjes: je bakt ze maar aan één kant.
Ingrediënten
- 300 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 100 g fijne semolina griesmeel
- 3 el fijne kristalsuiker
- 14 g gedroogde gist 2 zakjes
- olie om in te bakken
- vloeibare honing
- evt. gedroogde onbespoten rozenblaadjes en geroosterde, gehakte amandelen, voor erbij
ashta (roommengsel)
- 500 ml volle melk
- 75 g fijne kristalsuiker ± 5 el
- 120 g ricotta uitgelekt en verbrokkeld
- 75 g maizena gezeefd
- 1 tl rozenwater* supermarkt, Midden-Oosterse winkel
- 100 ml slagroom
Instructies
- Doe voor het pannenkoekbeslag de bloem met het bakpoeder, de semolina, 3 el kristalsuiker en de gist in een grote kom en roer door elkaar. Voeg 750 ml lauwwarm water toe en roer er goed door. Dek de kom af met plasticfolie en laat het mengsel op een warme plek ± 1½ uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
- Verhit een grote koekenpan op matig tot laag vuur met weinig olie. Schenk hierin 3-4 el beslag en bak het atayef-pannenkoekje 5-6 min. tot de bovenkant gestold is en er veel kleine gaatjes ontstaan. Keer het pannenkoekje niet en laat het uit de pan glijden. Bak zo nog 11 pannenkoekjes. Laat ze afkoelen.
- Verwarm voor de ashta de melk met 75 g kristalsuiker en de ricotta in een steelpan op laag vuur. Roer de maizena met 60 ml water glad en roer door het roommengsel. Draai het vuur wat hoger en laat het roommengsel onder voortdurend kloppen in 8-10 min. binden. Haal van het vuur en voeg het rozenwater toe. Leg een rondje bakpapier op het oppervlak, laat afkoelen en door en door koud worden in de koelkast. Klop met een garde de room erdoor, zodat het mengsel wat luchtiger wordt.
- Schep op elk pannenkoekje een lepel ashta en klap ze dubbel over de vulling. Besprenkel de gevulde pannenkoekjes met wat vloeibare honing. Bestrooi ze eventueel met de amandelen en rozenblaadjes.
Voedingswaarde
calorieën: 494kcal
eiwit: 13g
vet: 17g
koolhydraten: 72g
* Rozenwater koop je bij ruim gesorteerde supermarkten en Midden-Oosterse winkel.
Recepten, Bereiding: Michael Rantissi, Fotografie: Ben Dearnley, Styling: Kirsten Jenkins
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lees ook: kataifi-taart met pistachemousse | delicious.magazine