Aspergequiche met raddicchiosalade

Aspergequiche met raddicchiosalade

vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht, lunchgerecht | pasen, voorjaar | |
Een warme quiche met asperge en een lichte raddicchiosalade: ideaal als lunchgerecht óf als hoofdgerecht voor vanavond. Geniet van witte asperges nu het nog kan: het seizoen is kort en dus extra genieten. Zeker in zo’n warme quiche als deze!
Kooktijd20 minutes
Oven25 minutes
Totale tijd45 minutes

Ingrediënten

  • 500 g asperges* witte
  • 5 eieren
  • 1 bakje ricotta 200 ml, uitgelekt in een zeef
  • 150 g Parmezaanse kaas versgeraspt
  • 1 flinke snuf versgemalen nootmuskaat
  • 4 vellen diepvriesfilodeeg ontdooid
  • 30 g boter gesmolten
  • 200 g slamelange met raddicchio of bietenblad
  • ± 100 ml caesardressing kant & klare

Instructies

  • Stoom of kook de asperges in 8-10 min. (afhankelijk van dikte) halfgaar. Klop de eieren los en meng met de ricotta, helft van de Parmezaanse kaas en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snijd elk vel filodeeg in 4 vierkanten en bestrijk 12 vierkanten dun met boter. Stapel telkens 3 met boter bestreken velletjes deeg op elkaar: draai ze telkens een kwartslag en dek af met een 4e onbestreken velletje. Bedek de bodems van 4 ingevette kleine quichevormpjes (Ø10-12 cm) met de filostapeltjes en druk licht aan. Schenk de vormpjes bijna vol met het eimengsel en verdeel de asperges erover. Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en bak de quiches in het midden van de oven in 20-25 min. goudbruin en gaar.
  • Meng de sla met de caesardressing en serveer met de quiches.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
*asperges schoonmaken: verse asperges voelen stevig en hard aan, zien er mooi satijnglanzend uit en piepen als ze langs elkaar wrijven. Schil asperges vanaf de kop naar beneden toe met een dunschiller of aspergeschiller rondom schoon. Snijd van de onderkant 2-3 cm af, afhankelijk van de stugheid. Naarmate je later in het seizoen asperges gebruikt, worden de vezels iets stugger.
Productie en recepten: Trudelies Schouten. Styling: Jan Willem van Riel. Fotografie: Rob van der Vet. Bereiding: Bart Stuart
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!