Warme dagen? Dan is deze gekoelde, Zuid-Spaanse soep helemaal het summum. Een verrukkelijke manier om snel superchique ajo blanco te maken, met vijgensalsa voor een extra kick.
Flink wat sherry-azijn máákt deze soep, dus proef en voeg naar eigen smaak meer toe: de romige amandelen hebben het nodig.
Ingrediënten voor de ajo blanco
2-3 sneetjes oud brood
150 g blanke amandelen
1 teen knoflook
100 ml olijfolie + extra
5-6 el sherry-azijn of meer naar smaak
zout
2 el vijgenjam
rasp van 1⁄2 (bio)citroen + 1 el sap
Zo maak je het stap voor stap
Week het brood in ± 200 ml water.
Meng het brood met aanhangend vocht, de amandelen en knoflook en mix tot een fijne pasta.
Voeg 650 ml water en de olijfolie toe en mix in de keukenmachine tot een ultrafijne soep.
Breng op smaak met sherry-azijn en zout.
Pureer de vijgenjam met 2-3 el water. Voeg het citroensap en rasp toe en roer door.
Druk voor een extra gladde ajo blanco de soep door een zeef met een spatel of pollepel.
Maak ook: pasta met knoflookgarnalen en tomaatjes