abrikozenkoeken van Rutger Bakt

abrikozenkoeken van Rutger Bakt

Zin in zo’n oud-Hollandse klassieker? Bak dan deze abrikozenkoeken die precies zo smaken als ze eruitzien. Boterig, fris zoet, fruitig en extra lekker met vers geroosterde amandelen.

Lees ook: dit zijn de 10 populairste koekjes ter wereld – met Nederlandse toppers

Abrikozenkoeken: een Hollandse klassieker

Rutger: “Abrikozen worden veel gebruikt voor klassiek banket, als ingrediënt voor abrikozenmeisjes
of abrikozenvlaai en nog veel vaker als jam of moes om taart en cake mee af te strijken met een mooie glans. En ook om baksels langer houdbaar te maken.”

“Dit zijn bijna nooit verse abrikozen, maar abrikozen uit blik. Het grote voordeel voor banketbakkers is dat die het hele jaar op voorraad zijn. Voor dit recept heb ik ook abrikozen uit blik gebruikt, maar maak ze vooral ook eens met verse abrikozen zodra ze er zijn! Je kunt natuurlijk ook ander fruit nemen om de koeken te vullen, zoals stukjes appel, peer of vijg.”

“Voor mijn abrikozenkoeken heb ik rondoringen gebruikt. Je kunt ook kleine tarteletteringen nemen of de koeken bakken in cakevormpjes. Ze zien er dan wel iets anders uit, maar smaken net zo lekker!”

Abrikozenkoeken recept van Rutger Bakt

aantal 10 | gebak, zoet | familietijd, feestelijk, weekend | hollands |
Juist de verschillende structuren maken deze koek waanzinnig lekker.
Kooktijd30 minutes
oventijd + rusten1 hour 45 minutes

Kookgerei

  • 10-12 rondo-ringen van 6-7 cm Ø of (flexibele) cakevormpjes, ingevet

Ingrediënten

  • 225 g boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  • 150 g witte basterdsuiker
  • rasp van ½ biocitroen
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 300 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 125 g abrikozenjam
  • 10-12 halve abrikozen uit blik, uitgelekt
  • 25 g amandelschaafsel, geroosterd

vulling

  • 100 g boter, op kamertemperatuur
  • 100 g suiker
  • rasp van ¼-½ biocitroen
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 75 g amandelmeel
  • 50 g bloem
  • ½ tl bakpoeder

Instructies

  • Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en ¼ tl zout in een kom en meng door elkaar. Meng het halve ei erdoor. Kneed dan de bloem en het bakpoeder erdoor. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  • Meng voor de vulling de boter, suiker, citroenrasp en een snuf zout tot een romig geheel. Voeg de eieren een voor een toe en meng ze erdoor. Spatel tot slot het amandelmeel, de bloem en het bakpoeder door het beslag. Verwarm de oven voor op 190°C. Plaats de rondo-ringen op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Kneed het deeg kort en rol het op een bebloemd werkblad uit tot 4 mm dik.
  • Steek cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de bodem en de zijkant van de ringen of vormpjes met deeg te bekleden. Het deeg dat overblijft, rol je opnieuw uit.
  • Bekleed alle vormpjes met het deeg en druk dit goed aan.
  • Schep in elk vormpje 1 flinke theelepel abrikozenjam en verdeel dit over de bodem.
  • Vul de vormpjes daarna tot tweederde met het beslag.
  • Leg een uitgelekte halve abrikoos in iedere ring en bak de abrikozenkoeken in 22-27 min. goudbruin en gaar. Laat ze ± 15 min. afkoelen, haal ze uit hun vorm en laat op een rooster verder afkoelen.
  • Verwarm wat abrikozenjam in de steelpan en bestrijk de abrikozenkoeken daarmee. Bestrooi tot slot met wat geroosterd amandelschaafsel.

Voedingswaarde

calorieën: 524kcal
eiwit: 7g
vet: 30g
koolhydraten: 56g
auteur: delicious.
RECEPT, BEREIDING: RUTGER VAN DEN BROEK | FOTOGRAFIE: SASKIA LELIEVELD | STYLING: ALEXSTYLING
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: 7x Italiaanse koekjes die je blijft maken