Abrikozenjam met hazelnoten en rozen

Abrikozenjam met hazelnoten en rozen

aantal 4 | zoet | zomer | | lactosevrij
Iets weggooien doen we niet. Als je groente en fruit in overvloed hebt, is wecken de juiste oplossing. Deze abrikozenjam met hazelnoten en rozenwater maak je heel eenvoudig!
Voorbereiding45 minutes
Kooktijd40 minutes
Totale tijd1 hour 25 minutes

Ingrediënten

  • kg abrikozen rijp
  • 500 g suiker*
  • 1 citroen sap
  • 250 g hazelnoten grof gehakt
  • 2 el rozenwater Marokkaanse winkel

Instructies

  • Dompel de abrikozen ± 15 sec. in kokend water. Spoel ze onder koud water en trek met een mesje de velletjes eraf. Snijd ze doormidden en verwijder de pitten. Kraak 10 pitten (onder een pan), doe ze samen in een doekje en bind het dicht.
  • Breng een bodempje water van ½ cm met de abrikooshelften tegen de kook aan en hang het netje pitten erin. Laat de abrikoos ± 15 min. zachtjes koken zodat er wat vocht kan verdampen.
  • Neem de pitten eruit en voeg de suiker, het citroensap en de hazelnoot toe. Breng alles weer tegen de kook aan, roer goed en laat de jam nog 30-40 min. heel zachtjes koken (pruttelen) tot de gewenste dikte (doe de jamtest, zie tip). Roer op het laatst het rozenwater door de jam en schep de jam in potten.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* In plaats van gewone suiker kun je voor een halfzoete versie van deze jam ook ‘geleisuiker speciaal’ (Van Gilse) gebruiken. Er is dan maar 250 g geleisuiker nodig en de jam mag maar 1 min. koken, anders verliest de geleisuiker aan bindkracht. Meet de tijd vanaf het moment dat het hele oppervlak van de jam ‘borrelt’ en je dit door te roeren niet meer ongedaan maakt. Bereiden ± 45 min. / koken ± 40 min.
De jamtest
Om te testen of de jam dik genoeg wordt, kun je tijdens het koken een druppeltje van de jam op een koud schoteltje of stukje metaal laten vallen. Wacht een minuut en houd dan het schoteltje scheef. Als de druppel zich met moeite verplaatst, is de jam stroperig geworden en is ze klaar om in de potten te gaan. Als het druppeltje makkelijk wegglijdt, moet de jam doorkoken.
Recept, bereiding en teskt: Eke Mariën. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Productie: Ellen van Mol
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!