Sloffen zijn een van onze favoriete gebaksoorten. Vooral dat sloffendeeg: knapperig, iets taai en met een lekkere laag amandelspijs… we zijn er gek op! Je kunt ze met bijna alles maken wat je maar lekker vindt. Dé manier om seizoensfruit te gebruiken! Zelf een aardbeienslof maken? Rutger van den Broek leert je hoe.
Zó maak je de allerlekkerste banketbakkersroom – aldus Rutger.
Zo maak je een aardbeienslof
Slof opmaken
Een slof wordt meestal afgemaakt met banketbakkersroom en vers fruit. Mijn favoriet is die met aardbeien, maar je kunt al het (seizoens)fruit gebruiken dat je lekker vindt: frambozen, kersen, bramen, blauwe bessen. Je maakt de slof extra feestelijk met opgeklopte slagroom.
Andere vormen
Heb je geen sloffenvorm, gebruik dan de ring van een springvorm van 24 cm Ø. Met dit recept maak je dan 1 grote ronde slof. De baktijd blijft gelijk. Er zijn ook vormen voor mini-sloffen te koop van ± 11×4½ cm. Rol het deeg dan iets dunner uit, tot 5 mm, en bak ze ± 20 min.
Bewaren
Zowel het sloffendeeg als de gebakken, onopgemaakte bodems kun je invriezen. Bij mij thuis ligt er bijna altijd wel een bodem in de vriezer, zodat we die in no time af kunnen maken voor onverwacht bezoek!
ingrediënten
- 250 g bloem of half bloem, half Zeeuwse bloem voor een meer brossere bodem
- 2 tl bakpoeder
- 180 g boter op kamertemperatuur
- 100 g suiker
- 80 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- rasp van ½ biocitroen
amandelspijsvulling
- 150 g amandelspijs
- ½-1 ei
- ook nodig: spuitzak 2 sloffenringen van 9×24 cm of 1 ring van een springvorm van 24 cm Ø, ingevet
instructies
- Kneed alle ingrediënten voor het deeg met ¼ tl zout tot je een samenhangende bal krijgt. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng de spijs met het ei, het moet dunner en smeerbaar worden.
- Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7-8 mm. Druk er met de sloffenring een ovaal uit. Haal het omliggende deeg weg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bak- papier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvormen eromheen.
- Verdeel het spijsmengsel over het deeg, laat de laatste 1½ cm tot de rand onbedekt. Dit gaat makkelijk met een spuitzak. Bak de sloffen in 23-28 min. gaar. Haal de sloffenringen direct na het bakken weg en laat de sloffen afkoelen.