Be a better cook: Rutger leert je de állerbeste sloffen maken

Rutger bakt sloffendeeg - delicious

Sloffen zijn een van onze favoriete gebaksoorten. Vooral dat sloffendeeg: knapperig, iets taai en met een lekkere laag amandelspijs… we zijn er gek op!  Je kunt ze met bijna alles maken wat je maar lekker vindt. Dé manier om seizoensfruit te gebruiken! Zelf een aardbeienslof maken? Rutger van den Broek leert je hoe. 

Zó maak je de allerlekkerste banketbakkersroom – aldus Rutger.

Zo maak je een aardbeienslof

Slof opmaken

Een slof wordt meestal afgemaakt met banketbakkersroom en vers fruit. Mijn favoriet is die met aardbeien, maar je kunt al het (seizoens)fruit gebruiken dat je lekker vindt: frambozen, kersen, bramen, blauwe bessen. Je maakt de slof extra feestelijk met opgeklopte slagroom.

Andere vormen

Heb je geen sloffenvorm, gebruik dan de ring van een springvorm van 24 cm Ø. Met dit recept maak je dan 1 grote ronde slof. De baktijd blijft gelijk. Er zijn ook vormen voor mini-sloffen te koop van ± 11×4½ cm. Rol het deeg dan iets dunner uit, tot 5 mm, en bak ze ± 20 min.

Bewaren

Zowel het sloffendeeg als de gebakken, onopgemaakte bodems kun je invriezen. Bij mij thuis ligt er bijna altijd wel een bodem in de vriezer, zodat we die in no time af kunnen maken voor onverwacht bezoek!

aantal 12 | zoet | | |
Het recept voor de perfecte sloffenbodem van Rutger Bakt.
kooktijd10 minutes
Rusten, oven en afkoelen2 hours 30 minutes
totale tijd2 hours 40 minutes

ingrediënten

  • 250 g bloem of half bloem, half Zeeuwse bloem voor een meer brossere bodem
  • 2 tl bakpoeder
  • 180 g boter op kamertemperatuur
  • 100 g suiker
  • 80 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • rasp van ½ biocitroen

amandelspijsvulling

  • 150 g amandelspijs
  • ½-1 ei
  • ook nodig: spuitzak 2 sloffenringen van 9×24 cm of 1 ring van een springvorm van 24 cm Ø, ingevet

instructies

  • Kneed alle ingrediënten voor het deeg met ¼ tl zout tot je een samenhangende bal krijgt. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de spijs met het ei, het moet dunner en smeerbaar worden.
  • Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 7-8 mm. Druk er met de sloffenring een ovaal uit. Haal het omliggende deeg weg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bak- papier beklede bakplaat en plaats de ingevette sloffenvormen eromheen.
  • Verdeel het spijsmengsel over het deeg, laat de laatste 1½ cm tot de rand onbedekt. Dit gaat makkelijk met een spuitzak. Bak de sloffen in 23-28 min. gaar. Haal de sloffenringen direct na het bakken weg en laat de sloffen afkoelen.
Voedingswaarde:
calorieën: 309kcal
|
eiwit: 5g
|
vet: 16g
|
koolhydraten: 36g
* In plaats van spijs kun je de slof ook bakken met een laagje banketbakkersroom op de bodem. De room zorgt ook voor een smeuïge laag in de slof en na het bakken kun je hem nog heel goed met een extra laag banketbakkersroom aftoppen.
Fotografie: Harold Pereira
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Rutger bakt sloffendeeg - delicious