glutenvrij, glutenvrij / lactosevrij, lactosevrij, vegetarisch
aantal 8 |
dessert, gebak, zoet |
zomer |
frans |
glutenvrij, lactosevrij, vegetarisch
Als er rond vier uur wat zoets uit onze testkeuken rolt, kunnen we ons geluk niet op. Helemaal lyrisch werden we van deze aardbeien-sinaasappelgalette met een bodem van havermout, gemalen amandelen en boekweitmeel. Ook nog eens makkelijk glutenvrij te maken door de havermout te vervangen door glutenvrije havermout.
voorbereiding35 minutes minutes
kooktijd30 minutes minutes
totale tijd1 hour hour 5 minutes minutes
Kookgerei
- ook nodig: keukenmachine
ingrediënten
- 2 sinaasappels, zonder schil, in dunne schijfjes
- 300 g aardbeien, zonder kroontjes, in plakjes
- 3 el kokosbloesemsuiker
- 1 el arrowroot of tapiocameel*
deeg
- 75 g havermout
- 100 g gemalen amandelen
- 55 g boekweitmeel
- 35 g (kokosbloesem)suiker + 2 tl extra
- 35 g arrowroot* of tapiocameel*
- 1 el geraspte kokos
- rasp van 1 kleine (bio)sinaasappel
- 4 el koude, gestolde kokosolie, in stukjes
- 2 tl honing
- 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden, merg eruit geschraapt
- 1½ tl gesmolten kokosolie
instructies
- Houd voor het deeg 1 el havermout apart. Maal de rest grof in een keukenmachine. Voeg de gemalen amandelen, het boekweitmeel, de kokosbloesemsuiker, arrowroot, geraspte kokos en het sinaasappelrasp toe. Mix alles kort met de pulseknop. Voeg de gestolde kokosolie, honing, vanille en 1 el water toe. Mix tot een samenhangend deeg. Voeg zo nodig nog 1-2 tl water toe. Vorm een schijf van het deeg en laat afgedekt 1 uur in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Meng de apart gehouden havermout met de 2 tl (kokosbloesem)suiker en 1½ tl gesmolten kokosolie in een kleine kom. Rol het deeg op licht met arrowroot bestoven bakpapier grof uit tot een cirkel van ± 32 cm diameter. Druk eventuele scheurtjes met je vingers dicht. Breng het papier met de deeglap voorzichtig over op een grote bakplaat.
- Schep de sinaasappelschijfjes en aardbeiplakjes in een kom om met de kokosbloesemsuiker en arrowroot tot de suiker is opgelost.
- Schep het mengsel midden op de deegplak. Schep het mengsel midden op de deegplak. Vouw de rand over de vulling en druk eventuele scheurtjes dicht met je vingers. Strooi het havermoutmengsel erover. Bak in ± 30 min. goudbruin. Laat afkoelen.
calorieën: 312kcal
|
eiwit: 5g
|
vet: 17g
|
koolhydraten: 32g
auteur: delicious.
* Arrowroot is meel gemaakt van pijlwortel. Tapiocameel wordt gemaakt van cassaveknol. Beide worden gebruikt om vocht mee te binden. Te koop bij Aziatische supermarkten en natuurwinkels. Gebruik evt. maïzena.
Makkelijk je deeg vormen in de bakvorm? Dat doe je zo:
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
RECEPT: MATT PRESTON, MICHELLE SOUTHAN, KATRINA WOODMAN. FOTOGRAFIE: AL RICHARDSON, JEREMY SIMONS. STYLING: KATRINA WOODMAN, MICHELLE NOERIANTO BEREIDING LUCY BUSUTTIL, DIXIE ELLIOTT.