Geef aardappel een rol in aardappelsoep, gnocchi, pastei, kroketjes, of gratin en je wordt beloond met tevreden eters die jouw comfortfood extra waarderen.
We delen alle recepten in het oktober-nummer van delicious. Heb jij ‘m al in huis?
Pittige aardappelsoep met prei en salie
aantal 4 |
voorgerecht |
|
|
Stevige soep van aardappel en prei die je pit geeft met chilivlokken, knoflook en Parmezaanse kaas. Want juist in het najaar krijg je vanzelf meer zin in steviger eten. Lekker voor erbij: breekbrood met bier, kaas en spek
Ingrediënten
- 4 el extra vergine olijfolie
- 50 g boter
- 1 ui, fijngesneden
- 2 preien alleen het witte deel, in dunne ringen
- 2 tenen knoflook, geperst
- ½ tl chilivlokken
- ½ bosje salie, blaadjes fijngesneden + extra salieblaadjes voor erbij
- 700 g désirée-aardappels, in stukken + 1 extra aardappel, in flinterdunne schijfjes geschaafd
- 1,25 l kippenbouillon
- 1 Parmezaanse-kaaskorst + fijngeraspte Parmezaanse kaas om mee te bestrooien
- olie, om in te frituren
- 4 el crème fraîche
- zuurdesemtoast, voor erbij
Instructies
- Verhit de olie met de boter in een grote steelpan op laag vuur. Bak de ui en de preien met wat zout 10-15 min. onder af en toe omscheppen. Voeg de knoflook, chilivlokken en salie toe en schep ze nog ± 5 min. om tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de stukken aardappel toe en schep ze 2 min. om.
- Voeg de bouillon en de kaaskorst toe en breng hem aan de kook. Laat de soep ± 40 min. trekken tot de aard- appels helemaal gaar en zacht zijn. Neem de soep van het vuur en haal de kaaskorst eruit. Pureer de soep glad en breng op smaak met zout en peper. Houd de soep warm op laag vuur.
- Vul een (frituur)pan voor de helft met olie en verhit die tot 180°C of tot een blokje brood hierin in 30 sec. goud- bruin kleurt. Frituur de dunne aardappelschijfjes hierin in 2-3 min. tot goudbruine, knapperige chips. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Frituur de salieblaadjes in 30 sec. knisperig.
- Verdeel de soep over kommen en voeg wat crème fraîche, chips, geraspte Parmezaanse kaas en gefrituurde salieblaadjes toe. Serveer met de zuurdesemtoast.
Voedingswaarde
calorieën: 590kcal
eiwit: 12g
vet: 38g
koolhydraten: 46g
RECEPT: HELENA MOURSELLAS | FOTOGRAFIE: WILLIAM MEPPEM | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!