glutenvrij
aantal 4 |
hoofdgerecht |
feestelijk, kerst |
internationaal |
glutenvrij
De luchtige hollandaise bij de op de huid gebakken zeebaars maak je af met een royale scheut frisse, elegante Carapelli Oro Verde.
Probeer ook deze vijgencarpaccio met dragon en olijfolie.
Probeer ook deze vijgencarpaccio met dragon en olijfolie.
Ingrediënten
- 50 ml Carapelli Oro Verde extra vergine olijfolie + 90 ml voor de puree
- 2 eidooiers
- 2 tl citroensap of meer naar smaak
- 75 g boter gesmolten en warm gehouden
- 600 g kruimige aardappels geschild en in stukken
- ± 60 ml slagroom
- ± 2 el olijfolie om in te bakken
- 2 venkelknollen
- 2 (bio) sinaasappels
- 100 g zeekraal
- 4 mooie zeebaarsfilets
- evt. eetbare bloemen voor versieren
- ook nodig: grillpan en thermoskan
Instructies
- Verwarm de Carapelli Oro Verde olijfolie op laag vuur tot iets heter dan lauwwarm.
- Doe de eidooiers in een hittebestendige kom en klop ze los met ½ el water. Zet de kom op een pan met een laagje zacht kokend water, de bodem van de kom mag het water niet raken. Klop de eidooiers zo au bain-marie samen met 1 tl citroensap in 3-5 min. tot een dikke, luchtige massa. Neem de pan van het vuur. Schenk in een dun straaltje de gesmolten boter en daarna de warme extra vergine olijfolie al kloppend beetje bij beetje bij het eimengsel. Breng de hollandaise op smaak met wat extra citroensap, zout en peper. Bewaar de saus tot gebruik in een thermoskan.
- Kook de aardappels in ± 15 min. in een laagje gezouten water gaar. Giet af en stamp ze heel fijn. Giet er al kloppend met een garde de slagroom door. Klop er dan beetje bij beetje de extra vergine olijfolie door. Maak evt. af met wat extra slagroom. De puree moet heel zacht, glad en romig zijn. Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd intussen de venkel in dunne plakken. Wrijf in met olijfolie om te bakken en gril ze op hoog vuur aan beide kanten tot er mooie grillstrepen ontstaan. Trek reepjes zeste van de schil van de sinaasappels en pers de vruchten uit. Doe sap en de helft van de rasp samen in een pan en doe er de venkel bij. Laat nog 3-4 min. stoven.
- Blancheer intussen de zeekraal in ruim water ± 2 min.
- Verhit intussen in een anti-aanbakkoekenpan 2 el olijfolie om in te bakken. Bak de zeebaarsfilets op de velkant ± 3 min. op hoog vuur. Draai om en bak nog ± 2 min.
- Verdeel de vis over 4 borden en serveer met de venkel, zeekraal, mousseline en schep er wat olijfoliehollandaise bij. Versier evt. met eetbare bloemen.
Voedingswaarde
calorieën: 917kcal
eiwit: 35g
vet: 67g
koolhydraten: 39g
delicious. samen met Carapelli
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!