Kruisbessencompôte

Kruisbessencompôte

aantal 4 | bijgerecht | zomer | |
Van kruisbessen kun je heerlijke friszoete jam maken, een taart met klassiek eiwitschuim of ‘bewaar’ de bessen als compôte. Kruisbessencompôte is lekker met boerenkwark van koe, schaap of geit en citroentijm, op een snee wit met wat gemalen chilipeper of kaneel, op grof roggebrood met paté en rucola en, voor wie nog een paar maanden geduld heeft, bij wildgerechten. Een lepel door de yoghurt en over ijs, bestrooid met geroosterde nootjes is ook een aanrader.
Voorbereiding5 minutes
Kooktijd20 minutes
afkoelen20 minutes
Totale tijd45 minutes

Ingrediënten

  • 500 g kruisbessen
  • 100 g suiker

Instructies

  • Was de kruisbessen en verwijder het kroontje en steeltje. Doe de kruisbessen met de suiker en 100 ml water in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en houd de bessen zo’n 20 minuten op het vuur, tot ze opengebarsten zijn. Proef, en voeg eventueel nog wat suiker toe. 
  • Neem de pan van het vuur en schenk de compôte in schone (weck)potten. Sluit de potten en laat ze 15 minuten omgekeerd staan. Keer ze weer en laat helemaal afkoelen. Zet de potten op een koele en donkere plek.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
TIP: Laat een rode peper, opgesneden vanillestokje, stukje steranijs, of stokje kaneel meetrekken.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!