Kokos-limoentaart met ananasvulling

Kokos-limoentaart met ananasvulling
|

aantal 8 | nagerecht, zoet | feestelijk, kerst | internationaal |
Wauw: deze absolute showstopper staat niet alleen prachtig op jouw kersttafel, maar smaakt ook nog eens fantastisch.
Nog meer witte wondertaarten zoals een saffraanpavlova, witte chocotiramisù of vanillenoga-ijstaart vind je in dit lijstje.
Voorbereiding40 minutes
Kooktijd30 minutes
Totale tijd1 hour 10 minutes

Ingrediënten

cakes

  • 280 g bloem
  • 330 g suiker
  • 3 tl bakpoeder, gezeefd
  • 6 eiwitten
  • 160 ml zonnebloemolie + extra voor invetten
  • 180 ml kokosmelk
  • sap en rasp van 2 (bio)limoenen
  • 2 springvormen van 20 cm Ø, ingevet, bodem bekleed met bakpapier* en ook ingevet

ananasvulling

  • 600 g verse ananas, in stukjes
  • 135 g suiker
  • 2 el maïzena, gezeefd
  • sap en rasp van 1 (bio)limoen

kokoscrème

  • 150 g santen (geconcentreerde kokoscrème), supermarkt
  • 300 ml crème fraîche
  • 300 g stevige roomkaas, losgeroerd
  • 200 g poedersuiker
  • ± 100 g geraspte of geschaafde kokos
  • evt. ananasbloemen** (biologische winkel), voor versiering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Meng voor de cakes de bloem, suiker, het bakpoeder en een flinke snuf zout in een kom. Roer in een andere kom de eiwitten los met de olie, de kokosmelk, het limoensap en de -rasp. Meng de droge en de natte ingrediënten goed door elkaar en verdeel over de 2 springvormen. Bak ze in 25-30 min. in het midden van de oven gaar.
  • Neem de cakes uit de oven, laat ze in de vorm 5 min. iets afkoelen en neem ze dan voorzichtig uit de vorm. Laat ze op een rooster helemaal afkoelen.
  • Pureer voor de ananasvulling intussen de ananas, suiker, maïzena en limoensap en -rasp fijn en breng in een steelpan aan de kook. Laat 2 min. doorkoken, zodat de maïzena bindt. Neem van het vuur en laat helemaal afkoelen.
  • Smelt voor de kokoscrème in een kleine steelpan op laagste vuur de santen. Laat iets afkoelen. Klop dan eerst de crème fraîche erdoor. Voeg dan de roomkaas, een snufje zout en de poedersuiker erbij.
  • Snijd de cakebodems horizontaal door, zodat je 4 lagen krijgt en bestrijk 3 lagen met elk eenvijfde deel van de kokoscrème. Verdeel de ananasvulling erover, maar houd 1-2 cm vrij langs de rand. Het gewicht van de cakelagen drukt de ananasvulling namelijk nog iets naar buiten. Stapel de 3 bestreken cakelagen op elkaar. Dek af met de laatste onbestreken laag en druk licht aan. Bestrijk de bovenkant en zijkant rondom met de rest van de kokoscrème. Bestrooi met de geschaafde kokos en versier evt. met ananasbloemen.

Voedingswaarde

calorieën: 930kcal
eiwit: 11g
vet: 52g
koolhydraten: 101g
auteur: delicious.
Voorbereiden: maak de cakes en de ananasvulling 1 dag van tevoren en zet afgedekt in de koelkast. Maak de crème voor de afwerking de ochtend van tevoren en zet dan de taart in lagen in elkaar. Zet afgedekt tot gebruik koel weg.
* In deze video laten we je zien hoe je makkelijk een vorm met bakpapier bekleed.
**Zelf gedroogde ananasbloemen maken? Schil de ananas en snijd er 8 zo dun mogelijke plakken af, niet dikker dan 3-4 mm. Leg de plakken op snackpapier (absorberend bakpapier) en zet 6-8 uur in het midden van de oven om te drogen. Keer af en toe. De plakken gaan eruitzien als bloemen.
Recepten: Dosia Brewer. Fotografie: Saskia van Osnabrugge. Styling: Jet Krings. Bereiding: Ajda Mehmet. M.M.V: Duikelman, Dille & Kamille, Marjoke de Heer
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!