aantal 6 |
nagerecht |
herfst, kerst |
hollands |
Pudding op basis van melk en griesmeel laat zich heel makkelijk storten. Je kunt hiervoor elke vorm gebruiken. Spoel ze altijd vooraf om met koud water, dan gaat het lossen heel eenvoudig.
Ingrediënten
- 850 ml melk volle
- 150 ml slagroom
- 1 citroen rasp, biologsich
- 1 tl vanilllepoeder*
- 110 g griesmeel
- 40 g kristalsuiker fijn, + extra voor erover
- 2 eieren gesplitst
- ook nodig: mooie vorm naar wens omgespoeld met water, inhoud 1½ l
bramensaus
- 2 bakjes (300 g) bramen diepvriesbramen, ontdooid + 100 g extra voor garnering
- 1/2 citroen het sap
- 2-4 el suiker
- snufje pimentpoeder
Instructies
- Verwarm de melk, slagroom, een snuf zout, het citroenrasp en de vanille in een ruime steelpan op laag vuur. Meng de griesmeel met suiker en strooi al kloppend met een garde bij de nog koude melk. Verwarm de melk op halfhoog vuur en blijf roeren, ook over de bodem, zodat de griesmeel niet aanbrandt. Draai als de griesmeel kookt, na 7-8 min. het vuur op de laagste stand en kook de pudding al roerend nog 2-3 min. door. Neem van het vuur en roer de eierdooiers door de dikke pap.
- Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en glanzend en spatel ze daarna luchtig door het puddingmengsel. Giet het puddingmengsel in de vorm. Strooi een heel dun laagje suiker over de pudding en dek af met een stuk plasticfolie. Laat de pudding in ± 4 uur opstijven.
- Breng intussen voor de bramensaus de bramen met het citroensap, 50 ml water, de suiker en piment aan de kook en laat 5-6 min. zachtjes koken, tot de bramen helemaal stuk zijn. Pureer het mengsel, voeg evt. wat extra suiker toe en laat afkoelen. Haal de randen van de pudding voorzichtig los van de wand, plaats er een mooi bord op en keer voorzichtig. Giet de bramensaus over de pudding en garneer met de bramen.
Voedingswaarde
* Vanillepoeder is gemalen vanillezaad, te koop bij de natuurwinkel. Er zit dus geen suiker in, Je kunt ook vanillesuiker nemen, dit is gearomatiseerde suiker.
TIP: pudding lossen Wil je de pudding op een bord keren en komt hij niet los van de vorm? Schud hem met bord en al heen & weer, dus niet óp & neer! Zo komt er aan de zijkant wat lucht bij.
Recepten: Trudelies Schouten. Fotografie: Saskia van Osnaburgge. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!